Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
A.Vogel
Biomed
Bioteekin
Bringwell
Chained Nutrition
Diasporal
EBN
Elexir Pharma
FINNMAX
Foodin
Hankintatukku
Ladyvita
Leader
Makrobios
Midsonafinland
New Nordic
Now Foods
Optimumnutrition
Pharma Nord
Puhdas+ Caps
Puhdistamo
Salus
Sanasol
Scitecnutrition
Self Omninutrition
Silicea
Silver
Solgar
Sportlifenutrition
Tohtori Tolonen
Valioravinto
Vianaturale
Vida
Vitabalans
Acrilex
Betavivo
Biomedica
Biosan
Biotechusa
Bioteekki
Calmag
Cederroth
Crearome
Donsbach
Fairing
Family
Gerimax
Hct
Holistic
Iqmedical
Irradia
Leadersportsnutrition
Ledins
Lifestream
Medasta
Medica
Mutant
Nordic
Nordichealthsprays
Nutriguard
Octean
Olimp
Pharbio
Probi
Puhdas
Purepharma
Redriz
Self
Simplus
Skip
Smartsupps
Solaray
Terranova
Twinlab
Vital
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

Vitamiinit ja kivennäisaineet

731 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat orgaanisia yhdisteitä, joita ihmisen elimistö ei tuota itsessään. SIksi niitä täytyy saada ravinnosta tai ravintolisistä. Vaikka vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ei ole kovin suuri, niiden puuttuminen ruokavaliosta aiheuttaa puutostauteja. Tunnetuin puutostauti lienee C-vitamiinin puutoksesta johtuva keripukki, joka tappoi varsinkin merimiehiä 1800-luvulla enemmän kuin kulkutaudit.

Vitamiineja on 13, jotka taas jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A- ja D-vitamiinit, varastoituvat elimistöön maksaan ja rasvakudokseen. Vesiliukoisia vitamiineja taas pitää saada päivittäin, sillä ylimääräiset vitamiinit liukenevat elimistöstä pois, elimistö ottaa vain sen mitä tarvitsee. Siksi vesiliukoisten vitamiinien puutos ilmenee nopeasti, sillä niiden "varastot" ehtyvät elimistöstä nopeasti. Poikkeuksena on B12 -vitamiini, jonka varastot riittävät usein vuosiksi.

Vitamiinit luokitellaan kirjaimilla, mutta sittemmin, kun saman ryhmän vitamiineja on löytynyt lisää, niitä on alettu luokitella myös numeroilla.

Välttämättömiä kivennäisaineita tunnetaan 11–12. Kivennäisaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joita ihminen tarvitsee elimistönsä terveellisen toimintaan. Ihmisen elimistö ei itse tuota kivennäisaineita, vaan ne tulee saada ravinnosta. Kivennäisaineita kutsutaan vitamiinien ohella suojaravintoaineiksi tai mikroravintoaineiksi, sillä niiden määrät ovat erittäin pieniä suhteessa muihin ravintoaineisiin. Silti niiden merkitys esimerkiksi aineenvaihdunnan kannalta tai luuston kehityksen kannalta on olennaisen tärkeä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määristä annetaan kansallisia ja yleismaailmallisia saantisuosituksia, joiden tulisi kattaa riittävä saanti sekä riittäviä vitamiinivarastojen kerryttäminen. Suositukset onkin yleensä mitoitettu siten, että niitä noudattamalla saa kymmenkertaisesti sen, mitä minimitaso vaatii. Saantisuositukset on tehty väestön valtaenemmistön tietoja käyttäen, mutta silti vitamiinien tarve saattaa vaihdella yksilöllisesti.

Yksi keino saada selville henkilökohtaiset vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeensa ja varastonsa on mittauttaa niiden tasot verikokeilla. Elimistössä saattaa olla sairauksia tai ruokavaliossa puutteita, joista jotakin vitamiinia tai kivennäisainetta kuluu erityisen paljon, sen imeytymisessä on ongelmia tai sen varastot ovat kokonaan ehtyneet. Nämä asiat selviävät joko puutosoireista tai mittaamalla. Jos mittauksissa esiintyy poikkeamia, vitamiini- ja kivennäisainevajeita voi korjata nauttimalla suurempia annoksia suoraan ravintolisänä.

Vitamiinien saantisuosituksia antaa Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunta uusimpien tutkimusten pohjalta. Suositusten muuttaminen tapahtuu kuitenkin melko hitaasti ja ne saattavatkin nojautua välillä suhteellisen vanhaan tietoon. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositukset perustuvat edelleen tutkimuksiin, jotka on sittemmin todettu virheellisiksi. Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinin turvalliset saantisuositukset ovat jopa kymmenkertaiset nykyiseen verrattuna. Tästä aiheesta löytyy lisää tietoa kohdasta D-vitamiini.

Katso taulukosta vitamiinien ja kivennäisaineiden tiedot, saantisuositukset ja pääasialliset lähteet:

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taulukko terveyskirjastosta.

Siirry alkuun