Luontaistuotteet.com
Puhdas+ Magnesiumsitraatti, Puhdas+ Caps
19,50€
Vida Vahva D-Vitamiini 50 ug
10,50€
Bio-E-Vitamiini, 525ie/350 mg, Pharma Nord
10,90€
BetaGranat, 60 kapselia, donsbach
12,90€
Eskimo-3 Kids kalaöljy lapsille, Eskimo3
12,90€
Mivitotal Plus, Bringwell
12,90€
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
A.Vogel
Allevo
Arctic Pure
Biomed
Bioteekin
Bringwell
Chained Nutrition
Diasporal
Elexir Pharma
Fitfarm
Gefilus
Hankintatukku
Leader
Midsonafinland
Natura Media
New Nordic
Now Foods
Optimumnutrition
Pharma Nord
Puhdas+ Caps
Puhdistamo
Reformi
Salus
Sanasol
Self Omninutrition
Silicea
Silver
Solgar
Supermood
Tohtori Tolonen
Valioravinto
Vida
Vitabalans
Betavivo
Biomedica
Biosan
Bioteekki
Calmag
Cederroth
Crearome
Donsbach
Elixi
Fairing
Family
Gerimax
Holistic
Iqmedical
Irradia
Ledins
Lifestream
Medasta
Medica
Mustaaurinko
Mutant
Nordic
Nordichealthsprays
Nutriguard
Octean
Olimp
Pharbio
Probi
Puhdas
Purepharma
Redriz
Simplus
Skip
Smartsupps
Solaray
Terranova
Terveyskaista
Twinlab
Vital
Vitatabs
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Shopping4net luontaistuotteet
Poista kaikki suodattimet

Vitamiinit ja kivennäisaineet

625 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat orgaanisia yhdisteitä, joita ihmisen elimistö ei tuota itsessään. SIksi niitä täytyy saada ravinnosta tai ravintolisistä. Vaikka vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ei ole kovin suuri, niiden puuttuminen ruokavaliosta aiheuttaa puutostauteja. Tunnetuin puutostauti lienee C-vitamiinin puutoksesta johtuva keripukki, joka tappoi varsinkin merimiehiä 1800-luvulla enemmän kuin kulkutaudit.

Vitamiineja on 13, jotka taas jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A- ja D-vitamiinit, varastoituvat elimistöön maksaan ja rasvakudokseen. Vesiliukoisia vitamiineja taas pitää saada päivittäin, sillä ylimääräiset vitamiinit liukenevat elimistöstä pois, elimistö ottaa vain sen mitä tarvitsee. Siksi vesiliukoisten vitamiinien puutos ilmenee nopeasti, sillä niiden "varastot" ehtyvät elimistöstä nopeasti. Poikkeuksena on B12 -vitamiini, jonka varastot riittävät usein vuosiksi.

Vitamiinit luokitellaan kirjaimilla, mutta sittemmin, kun saman ryhmän vitamiineja on löytynyt lisää, niitä on alettu luokitella myös numeroilla.

Välttämättömiä kivennäisaineita tunnetaan 11–12. Kivennäisaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joita ihminen tarvitsee elimistönsä terveellisen toimintaan. Ihmisen elimistö ei itse tuota kivennäisaineita, vaan ne tulee saada ravinnosta. Kivennäisaineita kutsutaan vitamiinien ohella suojaravintoaineiksi tai mikroravintoaineiksi, sillä niiden määrät ovat erittäin pieniä suhteessa muihin ravintoaineisiin. Silti niiden merkitys esimerkiksi aineenvaihdunnan kannalta tai luuston kehityksen kannalta on olennaisen tärkeä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määristä annetaan kansallisia ja yleismaailmallisia saantisuosituksia, joiden tulisi kattaa riittävä saanti sekä riittäviä vitamiinivarastojen kerryttäminen. Suositukset onkin yleensä mitoitettu siten, että niitä noudattamalla saa kymmenkertaisesti sen, mitä minimitaso vaatii. Saantisuositukset on tehty väestön valtaenemmistön tietoja käyttäen, mutta silti vitamiinien tarve saattaa vaihdella yksilöllisesti.

Yksi keino saada selville henkilökohtaiset vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeensa ja varastonsa on mittauttaa niiden tasot verikokeilla. Elimistössä saattaa olla sairauksia tai ruokavaliossa puutteita, joista jotakin vitamiinia tai kivennäisainetta kuluu erityisen paljon, sen imeytymisessä on ongelmia tai sen varastot ovat kokonaan ehtyneet. Nämä asiat selviävät joko puutosoireista tai mittaamalla. Jos mittauksissa esiintyy poikkeamia, vitamiini- ja kivennäisainevajeita voi korjata nauttimalla suurempia annoksia suoraan ravintolisänä.

Vitamiinien saantisuosituksia antaa Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunta uusimpien tutkimusten pohjalta. Suositusten muuttaminen tapahtuu kuitenkin melko hitaasti ja ne saattavatkin nojautua välillä suhteellisen vanhaan tietoon. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositukset perustuvat edelleen tutkimuksiin, jotka on sittemmin todettu virheellisiksi. Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinin turvalliset saantisuositukset ovat jopa kymmenkertaiset nykyiseen verrattuna. Tästä aiheesta löytyy lisää tietoa kohdasta D-vitamiini.

Katso taulukosta vitamiinien ja kivennäisaineiden tiedot, saantisuositukset ja pääasialliset lähteet:

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taulukko terveyskirjastosta.

Siirry alkuun