Luontaistuotteet.com

Älä nappaa melatoniinia turhaan

Älä nappaa melatoniinia turhaan

Unilääkkeeksi napattu melatoniini mielletään turvallisena ja luonnollisena tapana saada uni tai parantaa unen laatua. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä vaikka se on ihmisen hormonin kaltainen, se tulee ulkopuolelta ja pahimmillaan saattaa sekoittaa ihmisen oman melatoniinin toimintaa. Sen kanssa on siis syytä olla yhtä tarkkana kuin muidenkin unilääkkeiden!

 

Melatoniini on ihmisellä luonnollisesti esiintyvä hormoni, jota alkaa erittyä käpylisäkkeessä pimeän vaikutuksesta. Kun ihmisen silmät kuljettavat viestin pimeästä käpylisäkkeeseen, melatoniinia alkaa erittyä ja se tekee ihmisen uneliaaksi ja väsyneeksi. Melatoniinia käytetään myös tablettina, sitä saa ilman reseptiä apteekeista ja luontaistuotekaupoista, sillä se mielletään ravintolisäksi, ei lääkkeeksi.

 

Tosiasiassa melatoniini käyttäytyy ihmisen elimistössä ennemmin kuin lääke, sillä se saattaa alkaa korvata elimistön oman melatoniinin toimintaa pitkällä aikavälillä. Unilääketieteeseen erikoistuneen neurologi Christopher Winterin mukaan melatoniinin pitkäaikainen käyttö voi sotkea kehon luonnollista unirytmiä, jolloin normaali nukahtaminen voi vaikeutua. Ihminen saattaa tulla riippuvaiseksi ulkoisesta melatoniinista.

 

Tutkimusten mukaan summittaisella melatoniinin käytöllä tuskin on haittaa, mutta sen säännöllistä käyttää tulisi tutkijoiden mukaan välttää. Lisäksi uusimpien tutkimusten mukaan melatoniinia riittäisi todella pieni annos, noin 0,3 milligrammaa nukahtamiseen. Ihmiset kuitenkin pääsääntöisesti ottavat sitä moninkertaisen annoksen, sillä Suomessa saa ilman reseptiä 2 milligramman melatoniinivalmisteita sekä vielä vahvempia reseptillä.

 

Asiantuntijoiden mukaan melatoniinista on hyötyä hetkellisissä tilanteissa, kuten aikaerorasituksen lieventämisessä, mutta pitkäaikaiseen käyttöön pitäisi keksiä jotain muuta, pitäisi puuttua mieluummin unettomuuden syihin. Vaikka melatoniinia ei yleisesti edes mielletä nukahtamislääkkeeksi, se on sitä, ja väärin otettuna se saattaa aiheuttaa ongelmia hetikin. Esimerkiksi liian varhain otettuna se saattaa aiheuttaa vaara, esimerkiksi uneliaisuutta auton ratissa, ja liian myöhään otettuna taas saattaa viivästyttää nukahtamista, jolloin nukahtamattomuuskierre on valmis.

 

Alan asiantuntijat kehottavat olemaan todella tarkkoja melatoniinin käytön kanssa ja harkitsemaan tarkasti, milloin sitä käyttää. Varmuuden vuoksi sitä ei kannata koskaan ottaa.

 

Luontaistuotekauppojen melatoniinivalmisteet löydät täältä.


Takaisin

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Lauri
Melatoniini on hyvin siedetty. Sen sivuvaikutuksia ei juuri löydy. Voiko luonnolliseen hormoniin tulla riippuvuus, jos käyttää suositeltavaa annostusta? En löytänyt näyttöä haitoista. Kasvikunnasta löytyy myös melatoniinia sisältäviä kasveja. Ikäihmisillä +55 melatoniinin tuotanto pudonnut puoleen, koska tutkimuksien mukaan käpyrauhanen on puolillaan kalkkia. Melatoniini myös yksi tärkeimmistä immuunipuolustusta tukevista hormoneista. Soluissamme on melatoniin reseptorit ja DNA ketjun uuusiutuminen käyttää melatoniinia jakaantumisessa, mutta syöpäsolut eivät hyödy melatoniinista. Lapsi kasvaa nukkuessaan ensimmäisten vuosien aikana melatoniinin ansiosta. Iho-, rinta-, prostata syöpien kohdalla tulee ilmi melatoniinin tuotannon vajaus. Mihin tutkimukseen tms perustuu, että melatoniinin käyttöä pitäisi varoa? Eikö päivällä saa ottaa 'näkkäreitä' eikä meditoida? Mutta lapsille pidetään päiväunet?

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun