Luontaistuotteet.com

Älä unohda proteiinia ruuastasi - käytä silti kohtuudella

Älä unohda proteiinia ruuastasi - käytä silti kohtuudella

Viime viikkoina proteiinista on puhuttu paljon. Paljonko on riittävästi, mistä sitä olisi hyvä saada ja tarvitaanko sitä ylipäätään ollenkaan? Voiko liiasta proteiinista olla haittaa? Kokosimme yleisimmät teesit proteiinista.

 

Proteiini puhuttaa varsinkin treenaamisesta kiinnostuneita, sillä proteiini on lihasten rakennusainetta, jota ilman lihakset eivät kasva. Silti proteiinin merkitystä väheksyvät esimerkiksi tuoreen Hanna Mattilan toimittaman Vähemmän lihaa -kirjan kirjoittajat. Kokosimme tähän väitteitä sekä proteiinin puolesta että vastaan.

 

Jokaisen onkin hyvä tehdä ruokavaliovalintansa omien tuntemusten mukaisesti, sillä tutkimustuloksia on sekä eläinproteiinin puolesta että vastaan. Pääasiassa proteiinin saantiin kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin silloin, jos treenaa kovaa tai on jo iäkäs.

 

1. Proteiini pitää kylläisenä

Tuore meta-analyysi todistaa jälleen, miksi etenkin treenaajan ja laihduttajan kannattaa nauttia runsaasti proteiinia päivittäin: proteiini pitää olon kylläisenä pitkään. Toki kuituja on yhtä lailla tärkeää saada, samoin kuin hiilihydraatteja, jotta treenaamiseen riittää energiaa.

 

2. Ihminen saa riittävästi proteiinia kasviksista

Vaikka ihminen on tehty sekasyöjäksi, se elää vallan mainiosti pelkällä kasvisruualla, väittää muun muassa ravitsemusprofessori Mikael Fogelholm kirjassa Vähemmän lihaa. Fogelholmin mukaan 30-40 grammaa proteiinia päivässä riittää ihan hyvin aikuisen ruokavalioon. Tämä määrä tulee helposti myös pelkistä kasviksista, kuten marjoista, hedelmistä, pähkinöistä, kasviksista ja viljoista. Erityisen hyvä proteiinin lähde ovat pavut ja linssit.

 

3. Liika proteiini voi olla jopa haitaksi elimistölle

Erään tutkimuksen mukaan elimistö pystyy hyödyntämään noin 20 grammaa proteiinia kerralla. Tämä tulee 100 gramman kanapihvistä tai purkillisesta maitorahkaa. Samassa tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että elimistö hyödyntää proteiinia yksilöllisesti, joten mikäli ihminen treenaa kovaa, hän voi ja hänen kannattaa nauttia enemmän proteiinia kuin vähemmän treenaava. Proteiinilisä ei siis kuitenkaan ole aina automaattisesti hyvä asia.

 

4. On olemassa myös vegaanista lisäproteiinia

Vegaaniruokavalio ja rankka treeni saattaa tuntua mahdottomalta yhdistelmältä, sillä voi olla että pelkistä kasviksista ei saa tarpeeksi rakennuspalikoita lihasten kasvuun. Vegaanille on kuitenkin olemassa todella laadukkaita proteiinivalmisteita, kuten riisiproteiini, soijaproteiini sekä hamppuproteiini, jotka kaikki imeytyvät suhteellisen nopeasti, eivät kuitenkaan yhtä nopeasti kuin suosittu maitopohjainen heraproteiini.

 

5. Proteiinipitoinen ruoka happamoittaa elimistöä

Paljon proteiinia luonnostaan sisältävä ruokavalio, joka siis koostuu pääasiassa maitotuotteista sekä lihasta, on todettu happamoittavan elimistöä, aiheuttavan matala-asteista tulehdusta elimistössä ja siten altistavan kaikenlaisille sairauksille. Siten on hyvin perusteltua korvata ainakin osa proteiinin lähteistä kasvikunnan tuotteilla kuten pavuilla ja linsseillä sekä muilla palkokasveilla.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun