Mustikka on Suomen metsien ilmainen terveyspommi

20.08.2015

Mustikka on yksi Suomen ihanimmista ja terveellisimmistä marjoista. Mustikoilla on tutkittu olevan monia terveysvaikutuksia, vaikkakin ihmisillä testattua tutkimusta suomalaisista marjoista on edelleen vähän. Erittäin ravinnetiheänä se on kotimainen superfood, jonka satokausi on juuri nyt parhaimmillaan.

Mustikkaa ei suotta kehuta kotimaiseksi superfoodiksi, täysin maailmalla runsaasti ylistetyn goji-marjan veroiseksi, sillä mustikka sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita. Mustikka on ravinnetiheä, eli siinä on hyviä ravintoaineita erittäin paljon suhteessa painoonsa. Siinä on reilusti kuitua ja E- ja C-vitamiineja sekä antosyaaneja, jotka näkyvät mustikan sinisenä värinä. Juuri antosyaanien on havaittu alentavan kolesterolia, sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä verenpainetta ja laskeneet elimistön tulehdustilaa.

Parhaiten mustikka säilyy pakastettuna, mutta pakastettunakin marjojen ravintoaineet vähitellen häviävät. Pitkän pakastuksen jälkeen marjoja voi kyllä syödä, mutta vuoden jälkeen mustikoissa on jo vähemmän ravintoaineita kuin aivan tuoreeltaan. Pakasteesta marjoja kannattaakin ottaa sulamaan vain juuri riittävä määrä, sillä pitkä sulamisaika liuottaa sekin ravintoaineita.

Kuumentaminen hävittää luonnollisesti mustikasta sen ravintoaineita ja vitamiineja, siksi mustikat kannattaakin nauttia tuoreeltaan sellaisenaan esimerkiksi jugurtin tai puuron kanssa.

 


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun