Luontaistuotteet.com

Ummetus

1 tuote 1 kaupasta

Aseita ummetusta vastaan

Ummetus eli suolen toimintahäiriöt on erittäin kiusallinen vaiva ja vaikuttaa yleisesti hyvinvointiin. Suolen tukkeutumisesta seuraa vatsakipuja ja yleistä huonoa oloa sekä se saattaa johtaa peräpukamien syntyyn. Ummetuksen hoidossa tärkein ja varmin keino on tietynlainen ruokavalio ja tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen. Akuuttiin ummetukseen taas saa apteekista vahvoja "liuottimia" ja peräruiskeita.

Ummetus tarkoittaa sitä tilaa, kun uloste on erittäin kovaa ja sen ulossaaminen on erittäin työlästä. Ummetus on todella yleinen vaiva länsimaista vähän kasviksia sisältävää ruokavalioa noudattavalle. Ummetus on hyvin usein syytä myös peräpukamille, jotka vaivaavat jopa joka toista suomalaista. Varsinkin vanhemmiten nämä molemmat vaivat lisääntyvät ja pahenevat, kun aineenvaihdunta hidastuu.

Kuinka ummetusta hoidetaan?

Ummetuksen hoidossa tehokkain ja tärkein hoitokeino on ruokavalio ja riittävä veden juominen. Ruokavaliolla saadaan ulosteen laatu sellaiseksi, että se liikkuu suolistossa paremmin. Olennaista on lisätä kasvisten, ei pelkästään salaatin, marjojen ja hedelmien määrää päivittäisestä ruokavaliosta. Näitä kuitupitoisia ja notkistavia ruoka-aineita on siis todella saatava päivittäin, muuten ruokavalio ei tepsi.

Näiden lisäksi ruokavaliossa on tärkeää korvata huonoja hiilihydraatteja hyvillä kuitupitoisilla hiilihydraateilla. Pähkinät ja siemenet sekä riittävä hyvien rasvojen saanti auttaa myös asiaa. Psyllium, eli jänöratamon siemenenkuoret, ovat äärimmäisen kuitupitoisia ja niillä voi hoitaa tehokkaasti ummetusta. Psylliumia voi käyttää ruuanlaitossa ja sitä voi ottaa erikseen vesilasiin sekoitettuna.

Esimerkki ummetuksesta kärsivän menusta:

  • Aamupala: kulhollinen kotimaisia marjoja, rahkaa, raejuustoa, kauran tai vehnän leseitä sekä hampunsiemeniä
  • Lounas: Kasvisratatouille sekä leseinen kaurasämpylä päällisineen
  • Välipala: Hedelmä ja kasviksia, esimerkiksi pari porkkanaa
  • Päivällinen: Naudanlihakastike runsaalla kasvislisäkkeellä sekä perunalla, raikasta salaattia oliiviöljykastikkeella
  • Iltapala: Marjasmoothie, jossa liotettuja pähkinöitä ja siemeniä sekä leseitä
  • Lisäksi jos ummetus on paha, 2 tl psylliumia veteen sekoitettuna. 
  • Pari litraa vettä päivän aikana

Juustoa, banaania, liikaa maitotuotteita, liikaa lihaa kannattaa vältellä, sillä ne kovettavat mahaa. Joillakin myös mustikka saattaa pahentaa ummetusta.

Ummetuslääkkeet ja peräruiskeet

Ruokavalio alkaa tehota muutaman päivän kuluttua, joten jos ummetus on paha, suoli pitää saada toimimaan ennen sitä. Tukkeutunutta suolta voi pehmittää esimerkiksi Levolac -siirapilla, pellavansiemenöljyllä tai muilla ummetusvalmisteilla, joita saa apteekeista. Äärimmäinen keino on ruiskauttaa peräsuoleen peräruiske, esimerkiksi Microlax, jolloin suoli saadaan varmasti tyhjäksi. Peräruiske on kuitenkin epämiellyttävä ja saattaa olla hyvinkin kivulias, mutta toisaalta jos ummetuskin on kivulias, sillä saadaan tilanne nopeasti normaaliksi.

 

Siirry alkuun