Tee on jo pitkään jyllännyt maailmalla trendijuomana. Suomessakin teetä opettelevat juomaan muutkin kuin flunssapotilaat, ja Helsinki on saanut jo muutaman teehuoneen. Tulevina vuosina tee todennäköisesti tulee nousemaan trendinä vahvasti, sillä se sopii hyvin kuumaan hyvinvointibuumiin. Hiljentymistä, esteettisyyttä, rauhaa ja läsnäoloa korostetaan nyt enemmän kuin suorittamista, ja mikä olisikaan parempi hetki rauhoittua kuin kunnon teehetki?
Tee valmistetaan uuttamalla teepuun nuorista lehdistä ja nupuista. Teelaadut jaetaan yleensä mustaan, vihreään, valkoiseen ja keltaiseen teehen. Yrttiteeksi kutsutaan muun kuin teepensaan lehdistä valmistettuja juomia, niimpä sitä voidaan valmistaa käytännössä mistä tahansa yrteistä, mausteista, hedelmistä tai marjoista. Nykyään trendikkäitä ja superterveellisiä teelaatuja ovat pakuritee, erilaiset detox-teet, huipputerveellinen matcha sekä tietysti vihreä tee.
Teestä on tunnistettu noin 500 eri ainesosaa, joista terveyteen myönteisesti vaikuttavat ainakin antioksidantit, useat mineraalit kuten magnesium ja kofeiini sekä vitamiinit, kuten C-, K- ja B-vitamiinit. Tee sisältää runsaasti flavonoideja, jotka kehossa toimivat antioksidantteina eli suojaavat soluja vanhenemiselta. Suuri osa flavonoideista kuuluu kateniikeihin, joista tärkein EGCG on tehokkaimpia antioksidantteja.
Lisäksi teessä on ainutlaatuista aminohappoa, L-teaniinia, joka lisää aivojen alfa-aaltojen määrää. Alfa-aallot liittyvät vahvasti hyvän olon tunteeseen. Teaniini myös vähentää kofeiinin haittavaikutuksia kuten unihäiriöitä. Se relaksoi ilman väsymyksen tunnetta, tehostaa oppimis- ja keskittymiskykyä, kohottaa henkistä terävyyttä ja tehostaa vastustuskykyä. Teaniinin arvellaan vaikuttavan aineenvaihduntaan tai dopamiinin ja serotoniinin vapautumiseen.
Näin tee vaikuttaa terveyteen: