Luontaistuotteet.com

Superfoodeilla kohti parempaa elämää

Superfoodeiksi nimitetään erittäin ravinnetiheitä raaka-aineita ja ruokia, joilla on poikkeuksellisen paljon ihmisen hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Superfood on ikään kuin ruuan ja lääkinnällisen aineen tai yrtin välimaastossa, se on villinä tai luonnonmukaisesti kasvatettuna kasvanut luonnonkasvi tai -tuote.

Superfoodit eli superruuat on oikeastaan markkinointitermi ruoka- ja raaka-aineille, jotka on tunnettu tuhansia vuosia eri puolilla maailmaa erittäin terveellisiksi ja hyödyllisiksi kasveiksi. Yksi hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi raakakaakao, joka sisältää 1200 eri elävää yhdistettä. Sitä on pidetty äärimmäisen suuressa arvossa Etelä-Amerikassa, sillä sitä käytettiin jopa maksuvälineenä vielä parisataa vuotta sitten!

Superruoat sisältävät poikkeuksetta erittäin suuria määriä kehomme toiminnalle tärkeitä ravinteita: Vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä erilaisia kasviravinteita. Kun nautimme alkuperäisiä, lunnollisia ja kokonaisia ruoka-aineita, on elimistöllämme jatkuvasti käytössään ravinteita, joiden avulla terveytemme ja suorituskykymme kehittyy.

Maca-jauheella lisää suorituskykyä

Maca-juurikasvi kasvaa Andien vuoristossa stressaavissa oloissa. Kasvi sisältää paljon kalsiumia, jodia sekä huimat 18 aminohappoa: 8 välttämättömän aminohapon lisäksi vielä 10 muuta. Maca sisältää myös kolesterolia alentavia kasvisteroleja. Macaa on vanhastaan pidetty hormonitoimintaa tasapainottavana ja kestävyyttä ja suorituskykyä lisäävänä kasvina. Nykyäänkin macaa suositellaan paitsi huippu-urheilijoille, myös varsinkin naisille.

Intialainen superfood Asvagandha on Macan tyyppinen "elämän eliksiiri", jonka uskotaan esimerkiksi lisäävän seksuaalista halukkuutta. Asvagandhaa nautitaan vain korkeintaan puoli teelusikallista päivässä eikä annostusta saa ylittää.

Hampusta proteiinia ja aminohappoja

Myös hampussa on kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot sekä lisäksi erittäin laadukkaita rasvoja ja proteiineja. Hamppua voi käyttää rouheena, jauheena, siemeninä, kuorittuina siemeninä tai öljynä. Hampputuotemerkkejä on ainakin Cocovi, Voimaruoka, Raw, Hyvä Olo ja Gewinda. Myös kotimaisesta hampusta valmistettuja tuotteita tehdään suomalaisella Impolan tilalla.

Psylliumista kuituja ruokavalioon

Psyllium on monelle gluteenittomaan ruokavalioon tutustuneelle tuttu jo ennestään, sillä sitä käytetään gluteenittomissa leivonnaisissa lisäämään sitkoa ja parantamaan leivonnaisen koostumusta. Psyllium on myös superruoka, se on pienen pieni siemen, jossa on jopa yli 80 prosenttia kuituja. Se tekeekin hyvää vatsalle ja sitä käytetään ummetuksen hoidossa. Annostuksessa pitää kuitenkin olla tarkkana.

Viherjauheet ja superyrtit

Erilaisia viherjauheita ja yrttejä voi tiivistetyssä muodossa lisätä ilta-, aamu- ja välipaloihin sekä leipiin tuomaan ravintorikkautta. Esimerkiksi hernejauhe sopii huonosta suolen toiminnasta kärsivälle erinomaisesti ja tuo kaivattuja laadukkaita proteiineja ja hiilihydraatteja elimistön käyttöön.

Siirry alkuun