Luontaistuotteet.com

Stevia - luonnollinen makeuttaja

Stevia on jopa 400-kertaa makeampaa kuin sokeri, mutta täysin kaloritonta. Stevian makeus tulee stevioliglykosideista, joita saadaan stevia-nimisestä etelä-amerikkalaisesta kasvista. Steviaa on käytetty jo satoja vuosia, mutta EU-maissa se sai myyntiluvan vasta voin viisi vuotta sitten.

Stevia-kasvi on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva erittäin makea kasvi, jota on alettu myydä täysin luonnollisena makeutusaineena Euroopassa vasta viisi vuotta sitten. Kasvia on kuitenkin käytetty jo vuosisatoja herkkuna, vaikka sinänsä siinä ei ole erityisen paljon ravintoaineita.

Stevian vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi diabeetikoilla, mutta mitään positiivisia tuloksia ei saatu. Ei kuitenkaan negatiivisiakaan pienistä vatsaoireita lukuunottamatta. Toisaalta stevialla ei ole xylitolin tavoin laksatiivisia vaikutuksia. Steviaa on kuitenkin käytetty vanhastaan diabeetikoille, sillä se ei nosta verensokeria.

Stevian nauttimiselle on Evira asettanut turvalliset päiväannosrajat. Se on noin 4 mg päivässä, eli aikuinen voi juoda stevialla makeutettuja juomia turvallisesti noin kolme litraa päivässä. Steviasta puuttuu kuitenkin edelleen tutkimusta.

Steviaa eri muodoissaan

Steviaa voi käyttää yksinkertaisimmillaan suoraan kasvista. Kasvihuoneista ja puutarhamyymälöistä voi ostaa steviaa kasvina, joka viihtyy hyvin parvekkeella tai terassilla ruukussa. Myös avomaalla stevia menestyy hyvin myös Suomen pohjoisemmissa osissa. Stevian lehtiä voi murskata esimerkiksi smoothieen tai niitä voi kuivata ja niillä makeuttaa jälkiruokia.

Steviaa ihan jauheena, esimerkiksi steviasokerina, jossa osa on sokeria ja osa steviaa. Tätä voi käyttää ihan tavalliseen tapaan leivonnassa. Steviaa on saatavilla myös tippoina, joita tiputellaan teehen, kahviin, smoothieen tai leivonnaisiin. Steviatableteilla makeuttaa helposti ja nopeasti kylmät ja kuumat juomat.

Stevia on turvallinen, helppo ja nopea makeuttaja, jolla ei ole sivu- tai jälkivaikutuksia. 

Siirry alkuun