Luontaistuotteet.com

Makeuta terveellisemmin!

Moni tutkija on arvioinut, että valkoinen puhdistettu sokeri on yksi länsimaisen ruokavalion pahimmista synneistä. Sokeri paitsi antaa turhia nopeita hiilihydraatteja, jotka lihottavat, myös nostaa elimistön tulehdustilaa, joka taas ajaa erilaisiin sairauksiin. Valkoista sokeria pidetään siis oikeastaan kaiken pahan alkuna ja juurena.

Olemme viimeisen 20 vuoden aikana tottuneet äärimmäisen makeaan ruokavalioon: jugurttien pitää olla sokerisia ja makeita, karkkea, makeita keksejä, makeita juomia napataan päivittäin. Lapsille tarjotaan välipalaksi mehua ja keksiä, jugurttia tai sokerilla makeutettua marjakiisseliä. Oikeastaan voimme syyttää vanhempiamme sokerinhimostamme, sillä ihminen koukuttuu makeaan nopeasti ja useimmilla meistä koukuttuminen on tapahtunut jo lapsena.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi vastikään uuden suosituksen sokerin saannista. Sitä pitäisi olla päivässä korkeintaan 10 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän kuin aiemmin. Suositus koskee lisättyä sokeria. Suosituksen taustalla on huoli siitä, että ihmiset syövät liikaa sokeria ja toisaalta tieto siitä, että sokeri sairastuttaa.

Eroon sokeririippuvuudesta - olo energisemmäksi

Sokerissa on pelkästään hiilihydraatteja, ja erittäin nopeita sellaisia. Ihmisen himo sokeriin on oikeastaan täysin luonnollinen, sillä hiilihydraatit  ovat taanneet nopean energiansaannin ja sitä kautta parhaan suorituskyvyn esihistorian aikana, kun piti aina olla valmis juoksemaan pakoon tai ottamaan kiinni. 

Liika sokeri on kuitenkin liikaa. Erittäin aktiiviselle liikkujalle sokeri ei ehkä ole niin paha, mutta keskimäärin liika sokeri aiheuttaa voimakasta verensokerin heilahtelua, joka taas tuntuu pahoinvointina, väsymyksenä, ärtyisyytenä. On yksilöllistä, kuinka paljon sokeri aiheuttaa verensokerin heilahtelua.

Sokerista pääsee kuitenkin eroon. Totaalikieltäytyminen ainakin joksikin aikaa auttaa katkaisemaan riippuvuuden nopeasti. Myöhemmin sokeria voi alkaa nauttia esimerkiksi viikonloppuisin. Sokeri kannattaa palauttaa sen oikealle paikalleen ruokavaliossa, nimittäin herkuksi, ei jokapäiväiseksi ruuaksi.

Sokerin vaikutukset huomaa nopeasti sen pois jättämisen jälkeen. Useimmilla vatsa rauhoittuu, pahanhajuiset pierut loppuvat, suoli toimii paremmin, mieliala on tasainen ja virkeä, yöunet paranevat. Monet vaivat, kuten lihaskivut ja jatkuva flunssailu saattavat loppua.

Mitä sokerin tilalle?

Sokeria voi toki myös korvata monilla eri makeutusaineilla. Ei suinkaan keinotekoisille, sillä ne ovat tutkitusti vielä pahempia kuin itse sokeri, vaan luonnon omilla makeuttajilla. Stevia on yksi luonnon makeimmista kasveista ja siitä on viime vuosina uutettu esimerkiksi makeutustippoja. Makeutta voi lisätä myös erilaisilla siirapeilla, kookossokerilla, intiaanisokerilla, hunajalla... Näissä kaikissa luonnon omissa makeuttajissa on makeuden lisäksi terveysvaikutuksia ja niissä on paljon sokeria matalampi glykeeminen indeksi. Esimerkiksi hunajalla on myös verensokeria tasoittava vaikutus.

Siirry alkuun