Luontaistuotteet.com

Silmätipat ja silmänhoitotuotteet silmän ärsytyksen hoitoon

Silmän pintaa verhoaa ohut kerros kyynelnestettä, joka pitää terveen silmän jarkuvasti kosteana. Jos tätä voitelevaa kyynelnestettä on liian vähän tai sen laatu muuttuu, voi silmän pinta kuivua. Silmän kuivuminen taas ärsyttää silmää, jolloin voi kärsiä vetistelystä, polttelusta, kutinasta, ärsytyksestä, väsyneistä silmistä, valonarkuudesta, kirvelystä, roskantunteesta tai näöntarkkuuden vaihtelusta. Silmän vetistely voikin johtua sen kuivumisesta. 

Miksi silmät kuivuvat?

Kuivien silmien ongelmaa pahentavat esimerkiksi veto, tuuli, pakkanen, tupakointi, koneellinen ilmastointi, korkea lämpötila tai kuiva ilma. Kun työskennellään tarkasti esimerkiksi lukiessa tai tietokoneella, silmät räpsyvät harvemmin, jolloin kyynelnestettä levittyy silmän pinnalle vähemmän. 

Toisinaan silmien kuivuminen ovi johtua jostain yleissairaudesta, esimerkisi nivelreumasta, diabeteksesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Joskus kuivien silmien syy voi löytyä lääkityksestä, esimerkiksi beetasalpaajat, useat psyykenlääkkeet, unilääkkeet ja antihistamiinit voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Kuivista silmistä kärsiminen on varsin yleistä. Jopa 40 % kaikista ihmisistä kärsii kuivista silmistä jossain vaiheessa. Silmien kuivuutta on kuitenkin helppoa hoitaa.

Helpota silmien ärsytystä silmätipoilla

Kyynelnesteen määrää ei osata vielä lisätä eikä sen laatua parantaa, mutta kuivien silmien aiheuttamia oireita voidaan kyllä helpottaa. Suuren helpotuksen kuiviin silmiin tuo silmätipat, joita voi käyttää turvallisesti niin usein kuin haluaa. Nestemäisiä tai geelimäisiä silmätippoja saa ilman reseptiä apteekista. Silmägeeli pitää silmän kosteana kauemmin kuin nestemäiset valmisteet. Silmätipat kosteuttavat silmää nopeasti sekä vähentävät punoitusta, ärsytystä, kutinaa ja muita oireita. 

Jos silmä on tulehtunut, kannattaa sitä hoitaa kromoglikaattisilmätipoilla. 

Vältä silmien kuivuminen:

  • vältä kuivia ja kuumia paikkoja sekä kasvoihin kohdistuvia ilmavirtauksia
  • vältä tupakointia
  • räpsyttele riittävästi silmiä, kun luet, teet töitä tietokoneella tai katsot televisiota
  • lepuuta silmiä katsomalla kauas ja pitämällä taukoja
  • juo riittävästi vettä
  • hoida silmiä kostutustuotteilla, esimerkiksi tipoilla
  • suojaa silmää ärsytykseltä esimerkiksi aurikolaseilla tai kosteuttamalla ilmaa
  • omega 7 kaksoityrniöljykapselit vaikuttavat silmien terveyteen tutkitusti kosteuttaen silmiä, limakalvoja ja ihoa
  • syö riittävästi omega 3-rasvahappoja esimerkiksi rasvaisesta kalasta tai pellavaöljystä
Siirry alkuun