Luontaistuotteet.com

Luonnon siirapeilla makua herkkuihin

Erilaiset luonnon siirapit ovat oivia herkkujen makeuttajia valkoista sokeria välttelevälle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että siirapit ovat kuitenkin pelkkiä nopeita hiilihydraatteja, joista on kyllä hyötyä treenipäivinä, mutta muuten ne saattavat herkästi lihottaa.

Luonnon siirapeista tutuinta on varmasti vaahterasiirappi, joka valmistetaan usein vanhoilla kanadalaisilla tiloilla. Vaahterasiirappi valmistetaan vaahteroista valutetusta mahlasta keittämällä. Useimmat vaahterasiirapit ovat täysin luomuja ja luonnollisia eikä niihin ole lisätty mitään ylimääräistä. Siirappi säilyy sellaisenaan kymmeniä vuosia.

Siirappeja valmistetaan myös esimerkiksi kookospalmun kukasta sekä agave-kasvista, joista saadaan myös makeaa maukasta siirappia jälkiruokien päälle. Tarjolla on myös riisisiirappia, joka valmistetaan riisin ja veden käymisreaktiolla. Riisisiirappi on maultaan hyvin mieto eikä siksi sovellu leivontaan kuten muut siirapit. Maukkaita siirappeja voi valmistaa myös itse. Esimerkiksi kuusenkerkkäsiirappi on terveellistä ja maukasta ja sitä voi käyttää aivan samoin kuin muitakin siirappeja. Kuusenkerkkiä keitetään veden kanssa useita tunteja, kunnes ne muuttuvat siirapiksi.

Tavallinen ruskea tai vaalea siirappi, joka on monelle tuttu ainakin piparkakkujen leivonnasta, ei kuulu luonnollisiin siirappeihin. Se valmistetaan käytännössä puhtaasta sokerista.

Siirappien käyttö

Vaahterasiirappia ja muita siirappeja käytetään tavallisimmin makeuttajana leivonnaisissa ja jälkiruuissa tai ihan herkkuja lettujen, jäätelön tai marjojen päällä. Terveellinen ja monipuolinen herkku syntyy esimerkiksi näin:

  • Kulhollinen kotimaisia mustikoita.
  • Päälle hieman täyteläistä rahkaa tai turkkilaista jugurttia.
  • Kruunaa kaikki pienellä lorauksella vaahtera- tai muuta siirappia.
  • Saat herkun pitämään vielä paremmin nälkää, kun ripottelet päälle koristeeksi kuorittuja hampun siemeniä tai kauraleseitä.

Leivonnassa siirappien käyttöö täytyy aina leivonnaiskohtaisesti testata. Maista taikinasta, milloin se on tarpeeksi makeaa. Vinkki: Käytä leivonnaisissa mantelijauhoa ainakin jonkin verran. Mantelijauho itsessään on makeaa ja täyteläistä, joten sen kanssa ei tarvita niin paljon makeutusta. Kookoshiutaleilla on hieman samankaltainen vaikutus.

Siirappi ei kuitenkaan ole koskaan yhtä terveellistä kuin esimerkiksi 100 prosenttisesti alkuperäinen luonnontuote hunaja. Hunajassa on kivennäisaineita ja hivenaineita sekä antibakteerisia aineita ja sillä on runsaasti terveysvaikutuksia. Päivittäisessä käytössä hunaja on siis makeutukseen siirappia parempi vaihtoehto.

Siirry alkuun