Luontaistuotteet.com

Parannu pakurilla

Pakuri on meille suomalaisille jo varsin tuttu. Tämä ikivanha rohto kuuluu eittämättä kotimaisten superfoodien kuumimpaan ja tehokkaimpaan kärkeen. Pakuria on tutkittu runsaasti viimeisten 60 vuoden aikana, ja sen lääkinnällisistä ominaisuuksista on saatu erinomaisia tuloksia.

Pakuri on melko yleinen lehtipuiden, kuten koivun, lahottaja, jota esiintyy ympäri Eurooppaa, Japania, Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Pakuri ei itse asiassa ole kääpä, vaan sienirihmaston aiheuttama kasvannainen.

Etenkin Siperiassa. Japanissa ja Itä-Aasiassa pakuria on käytetty jo vuosisatoja kansanlääkinnässä. Sillä on parannettua esimerkiksi syöpää tai mahahaavaa. Sillä on myös ehkäisty väsymystä, ientulehduksia, hengitystietulehduksia ja hoidettu haavoja, ihottumia ja naarmuja. Suomessa sitä on käytetty pula- ja sota-aikoina kahvinkorvikkeena ja ”tikkateenä”.

Pakurissa maailman tehokkaimmat antioksidantit

Pakurissa on valtavat määrät suojaravintoaineita ja vaikuttavia aineita. Sen tärkeimmät lääkinnälliset ainesosat ovat triterpeenit, ja polysakkaridit. Siinä poikkeuksellisen paljon supertehokasta antioksidanttia, SODia, ja sen antioksidanttisuusarvo (ORAC) on hurjan korkea, jopa 52452. Tällä hetkellä tiedetyistä antioksidanteista pakurin sisältämät antioksidantit ovat maailman tehokkaimpia. Nämä antioksidantit mm. puhdistavan kehoa ja vähentävät matala-asteista tulehdusta, joka on piilevä syy useisiin sairauksiin. Lisäksi antioksidantit antavat virtaa ja tukevat yleishyvinvointia.

Pakuri toimii immuunipuolustuksessa ehkäisten esimerkiksi kasvaimia ja sairauksia. Se on myös voimakas adaptogeeni, joka auttaa jaksamaan etenkin kovan ja pitkäaikaisen stressin keskellä. Pakuria käytetään edelleen ja hyvien tulosten rohkaisemana kasvavassa määrin syövän hoitoon etenkin Venäjällä ja Aasiassa.

Myös sydämen toimintaa pakuri edistää. Se esimerkiksi laskee kolesterolia, vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä ja tasapainottaa rasva-aineenvaihduntaa. Japanissa pakuria käytetään yleisesti ihon eheyttämisessä ja virheiden korjauksessa.

Instant-Pakuri on kätevä tapa hyödyntää superrohto

Yleisimmin pakuria käytetään jauheena, josta valmistetaan teetä. Jauhe sekoitetaan veteen, jossa sitä keitellään useampi tunti, jotta pakurin ainesosat imeytyvät veteen. Viime aikoina siitä on tullut myös ”ready to drink”-tyyppisiä juomia, jotka on huomattavasti jauhetta kätevämpiä. Esimerkiksi Instant-Pakuri voitti Vuoden 2013 Superruoka-palkinnon, jonka Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto jakaa. Instant-Pakuri on heti käyttövalmis kuumavesiuute, joka sisältää pelkästään liukoisia ja 100 % imeytyviä ainesosia. Uutteen voi sekoittaa kätevästi myös muihin ruokiin, kuten smoothieisiin.

Siirry alkuun