Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
Biomed
Bringwell
Pharma Nord
Solgar
Valioravinto
Vida
Holistic
Ledins
Puhdas
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

Seleenivalmisteet

13 tuotetta 3 kaupasta

Seleeni

Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, jonka puutos näkyy esimerkiksi immuunijärjestelmän heikkoutena. Seleenin määrä ruuassa riippuu sen määrästä maaperässä.

Seleeni on tärkeä antioksidantti, joka osallistuu normaalin immuunijärjestelmän ylläpitoon suojaamalla soluja hapettumisstressiltä. Seleeni pitää myös hiuksia ja kynsiä kunnossa, kilpirauhasen toimintaa normaalina ja vaikuttaa myös siittiöiden tuotantoon.

Seleeni maaperässä

Seleeniä saa ruuasta, maidosta, lihasta, kasviksista ja viljasta. Seleenin määrä ruuassa kuitenkin riippuu siitä, kuinka paljon sitä on maaperässä. Eri puolilla maapalloa seleenin määrä maaperässä vaihtelee, ja jostain syystä Suomen maaperässä sitä on erittäin huonosti liukenevassa muodossa. Siksi seleeniä lisätään pelloille levitettäviin keinolannoitteisiin ja luomutuotannossa sitä annetaan suoraan eläimille. 

Muutama vuosi sitten moni suomalainen karjatila alkoi yhtäkkiä menettää vasikoita outoon immuunivajeeseen. Syykin selvisi melko pian: seleenin puutos. Puutoksen taustalla oli suomalaisen lannoitetehtaan myynti norjalaiselle monikansalliselle yritykselle, joka toi Suomen markkinoille suoraan paikalliset keinolannoitteet ilman seleeniä. Sittemmin myös norjalainen Yara alkoi lisätä Suomessa myytäviin lannoitteisiin seleeniä ja karjankasvattajat huolehtivat seleenin saannista muuten. Seleeni on siis välttämätöntä myös eläimille.

Seleenin puutosta esiintyy harvoin ihmisillä. Sen voi kuitenkin todeta mittaamalla seleeniarvot.

Siirry alkuun