Luontaistuotteet.com

Rautavalmisteet

Rauta osallistuu punasolun muodostamiseen ja hapen kuljetukseen soluihin, joten se on päivittäisen hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä kivennäisaine. Lapsilla, miehillä ja hedelmällisen iän ohittaneilla naisilla rautavarastot ovat pääsääntöisesti hyvät, mutta nuoret ja raskaana olevat naiset eivät välttämättä saa rautaa tarpeeksi ravinnosta.

Suomalaiset saavat rautaa keskimäärin ihan riittävästi ruuasta. Rautaa on paljon lihassa ja veriruuissa, mutta sitä saa myös kokojyväviljoista, sillä rautaa on viljojen kuoriosissa. Varsinkin suomalaisten terveiden miesten ei pääsääntöisesti tarvitse huolehtia erikseen raudansaannista. Jos kuitenkin treenaa oikein kovasti, rautavarastot on syytä tarkistuttaa.

Raudan tehtävät ja sen lähteet

Raudan keskeinen tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana. Vaikeassa raudanpuutteessa veren hemoglobiini vähenee eli kehittyy anemia. Anemiasta tarkemmin alempana.

Rautaa saa erityisesti lihasta ja veriruuista, mutta myös kokojyväviljoista. Eläinperäinen rauta kuitenkin imeytyy selvästi paremmin kuin kasviperäinen. Rauta tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia, joten liharuuan kanssa kannattaa nauttia värikkäitä kasviksia. Maitotuotteiden kalsium vähentää jonkin verran raudan imeytymistä.

Anemia

Raudan puutteesta saattaa kehittyä anemia, eli soluissa käytännössä hapen puute. Anemian merkkejä on väsymys, voimattomuus, kalpeus. Anemiaa esiintyy yleisesti noin yhdellä kymmenestä suomalaisnaisesta ja se liittyy pääasiassa kuukautisvuodon runsauteen. Anemiatapauksia ei pysty hoitamaan pelkällä ruokavaliolla, joten ainoa vaihtoehto on ottaa lisäksi rautavalmisteita. Rautaa on saatavilla ihan puhtaana rautana tablettimuodossa. Useiden kokemusten mukaan nestemäinen rauta kuitenkin imeytyy tehokkaammin. Esimerkiksi Ferroforte B+C on koettu tehokkaasti rautavarastoja nostavaksi, sillä siihen on lisätty muun muassa raudan imeytymistä helpottavia C-vitamiineja.

Aiemmin rautaa annettiin raskausaikana automaattisesti lähes kaikille naisille. Nykyään rautaa otetaan raskausaikana kuurina tarvittaessa, mikäli hemoglobiini on ennen raskautta alle 110 mmol tai hemoglobiini laskee raskausaikana tämän alle. Lievä raudan puute ei suoranaisesti vaikuta äidin tai lapsen hyvinvointiin.

 

Siirry alkuun