Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
A.Vogel
Bioteekin
Solgar
Vital
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

Raskausajan vitamiinit

6 tuotetta 3 kaupasta

Raskausajan ravintolisät

Raskausaikana suojaravintoaineiden riittävän saannin merkitys kasvaa, sillä niitä täytyy riittää kahdelle ihmiselle. Lisäksi äidin nauttimat vitamiinit ja kivennäisaineet suojaavat syntyvää lasta pitkälle tämän elämänpolulle.

Odottavan äidin monipuolisen ruokavalion tärkeydestä julkaistaan jatkuvasti lisää tutkimuksia. Tärkeitä suojaravintoaineita tulisi raskaana olevan saada paljon normaalia enemmän, sillä niistä pitäisi paitsi riittää omiin kasvaneisiin tarpeisiin myös vatsassa kasvavalle lapselle.

Raskausaikana tärkeitä suojaravintoaineita ovat ainakin

foolihappo, eli B9 -vitamiini

C-vitamiini

D-vitamiini

Omega 3 -rasvahapot

kalkki

magnesium

rauta

sinkki

maitohappobakteerit

Saako raskausaikana vitamiineja riittävästi ruuasta?

Neuvoloissa ja raskausajan oppaissa neuvotaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Asiaa ei suotta korosteta, sillä raskausajan syömisellä odottava äiti voi vaikuttaa olennaisesti syntyvän lapsen terveyteen: esimerkiksi riittävästi D-vitamiinia raskausaikana nauttineen äidin lapsi omaa paljon paremmat D-vitamiinitasot aina 20 ikävuoteen saakka!

Jokainen raskaana ollut nainen kuitenkin tietää, että monipuolisen ruokavalion nauttiminen ei aina ole niin helppoa kuin luulisi. Varsinkin raskauden alussa pahoinvointi saattaa estää kuukausiksi normaalin syömisen, naisen on vain syötävä sitä mikä pysyy sisällä. Tällöin muuten kuin ruokavaliosta saatavien vitamiinien ja suojaravintoaineiden merkitys kasvaa. Jokaisen raskaanaolevan kannattaakin vaikka vain varmuuden vuoksi nauttia monivitamiini- ja kivennäisainevalmisteen sekä maitohappobakteereja ja terveellisiä rasvahappoja päivittäin.

Riittävä suojaravintoaineiden saanti suojaa sekä lasta että äitiä

Raskausajan vitamiineista on runsaasti tutkimustietoa, ja niihin kannattaakin perehtyä jonkin verran jo raskautta suunnitellessa. Tällöin tietää esimerkiksi sen, että foolihappoa kannattaa alkaa syödä jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Joku tutkimus suositteli foolihappoa kaikille hedelmällisessä iässä oleville naisille.

Raskausajan riittävä suojaravintoaineiden saanti suojaa sekä lapsen että äidin terveyttä. Esimerkiksi riittävä D-vitamiinin ja Omega 3 -rasvahappojen saanti ehkäisi äidin synnytyksen jälkeistä masennusta sekä paransi lapsen keskittymiskykyä pitkälle lapsuuteen. Tutkimusten mukaan vitamiinit ehkäisevät keskenmenoja, D-vitamiini (100–150 µg/vrk) ja ubikinoni (200 mg/vrk) ehkäisevät raskausmyrkytystä ja magnesium ehkäisee vauvan aivovauriota. Probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta. Kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana ehkäisee lasten allergioita. Foliihappo taas ehkäisee raskausmyrkytystä ja keskemenoja. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkästi. Lisää tietoa löyty esimerkiksi täältä ja Terveyskirjastosta.

Siirry alkuun