Luontaistuotteet.com

Raakakaakao - yksi maailman ravintorikkaimmista raaka-aineista

Raakakaakaota ei turhaan kehuta superfoodiksi isolla S:llä! Sen painosta jopa 10 prosenttia on erilaisia antioksidantteja ja se sisältää jopa 1200 erilaista elävää yhdistettä, muun muassa erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Raakakaakao olisi mielettömän hyvä lisä jokaisen päivittäiseen ruokavalioon, sillä se sisältää todella monipuolisesti kaikkea mitä tarvitsemme. Sen antioksidanttimääräkin on jopa kymmenkertainen verrattuna meidän omaan supermarjaamme mustikkaan. 

Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä tosi paljon esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Kaakaon parhaat ominaisuudet linkittyvät aivojemme toimintaan ja raakakaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjäaineita tai niiden rakennusineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia. Raakakaakaota kannattaa siis ehdottomasti napsia lääkkeeksi surkeaan mielialaan!

Raakaa kaakaota saadaan Theobroma cacao-nimisen puun hedelmistä ja hedelmien sisältä löytyvistä mantelin kokoisista kaakaopavuista. Ihmisten arvellaan käyttäneen kaakaota jo 15 000 - 5000 vuotta sitten. Etelä-Amerikassa kaakaopavut olivat erittäin arvokasta omaisuutta, vielä parisataa vuotta sitten niitä käytettiin maksuvälineenä.

Raakakaakaon hyvät ominaisuudet häipyvät kuumennuksessa

Tavallisessa suklaassa käytetään kyllä juuri tätä raakaa kaakaota raaka-aineena. Se kuitenkin puhdistetaan ja kuumennetaan ja sen sekaan lisätään kaikkea mahdollista muuta, kuten valkoista puhdistettua sokeria, jolloin tuloksena ei olekaan minkäänlaisia terveysominaisuuksia vaan pikemminkin hyvinvointiamme pahentava sokeriherkku. Se on kaukana siitä, mitä alkuperäinen raaka-aine oikeasti on!

Raakakaakaon hyvät ominaisuudet ja yhdisteet alkavat hävitä jo 45 asteen lämpötilassa. Mikäli aiomme saada siitä kaiken hyödyn irti, sitä ei missään tapauksessa saa kuumentaa. Teolliset suklaat kuumennetaan usein reilusti yli sataan asteeseen, joten voi vain kuvitella kuinka paljon hyviä aineita moisessa kuumennuksessa häipyy.

Raakakaakaon käyttö

Raakakaakaota voi käyttää monella eri tapaa osana päivittäistä ruokavaliota. Raakakaakaota voi ostaa jauheena, papuina tai nibseinä, eli pieninä pavun palasina. Raakasuklaa tuotteita on ainakin seuraavilla merkeillä: Renee Voltaire, CocoVi, Voimaruoka, Govinda, Leader Natural Foods, Superfruit sekä Hyvä Olo.

Raakakaakaota voi käyttää esimerkiksi näin:

  • laita raakakaakaojauhetta sellaisenaan jugurtin tai marjojen päälle
  • raakakaakaojauheena tai nibseinä smoothien sekaan
  • raakakaakaonibsit maistuvat ihan sellaisenaan, ovat tosin melko tujakan makuisia
  • valmista itse raakasuklaata kotona, mausteeksi voit laittaa pähkinöitä, marjoja, yrttejä...
  • raakapuuroissa ja muissa välipaloissa, joita ei tarvitse kuumentaa
  • raaoissa leivonnaisissa, kuten raa'assa mutakakussa
Siirry alkuun