Luontaistuotteet.com

Puhdasta pyykkiä luonnollisesti

Niitä on joka paikassa: vaatteissa, tekstiileissä, muovileluissa, pyykinpesuaineissa, hajusteissa, kosmetiikassa ja puhdistusaineissa. Altistumme lukemattomille kemikaaleille joka ikinen päivä. Vaikka kemikaalien turvallisuutta valvotaan, emme todellakaan tiedä vielä, mitä seurauksia niillä voi olla. Eräs helppo tapa välttää kemikaaleja ja vähentää ympäristön kuormitusta on käyttää luonnonmukaisia pyykinpesuaineita.

Haitalliset kemikaalit

Pyykinpesussa aiemmin runsaasti käytetyt fosfaatit näyttävät liittyvän lisääntyneeseen osteoporoosiin. Ne nimittäin ihmiseen kulkeutuessaan häiritsevät fosfori-kalkki-tasapainoa, jonka tasapaino on luuston hyvinvoinnille erittäin tärkeää. Vaikka fosfori on tarpeellista, voi liiallinen fosforihappo estää esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä imeytymästä. Fosfaatit voivat myös aiheuttaa ylivilkkautta sekä munuaisten, verisuonten, jänteiden ja nivelten kalkkeutumista. Lisäksi ne kuormittavat vesistöjä.

Viime vuosina fosfaatteja onkin alettu korvata zeoliiteilla, jotka ovat ihmiselle periaatteessa turvallisia. Zeoliitit jäävät kuitenkin pyykkiin pesun jälkeen hiukkasina, ja näin lisäävät huoneen pölyn määrää sekä voivat aiheuttaa ongelmia sisäilmaan ja keuhkoille.

Pyykinpesuaineissa käytetään tavallisesti valkaisuaineita, jotka sisältävät hypokloriittia ja veryperoksidia. Ne voivat ärsyttää silmiä ja ihoa, samoin kuin kloori. Nämä kemikaalit ovat myös rasitteita ympäristölle. Viidesosa myrkytyskeskuksen myrkytystapauksista liittyy pyykinpesuaineisiin, joten ne kannattaa pitää kaukana lasten ulottumattomissa.

Ekologiset pyykinpesuaineet

Tavallisiakin pyykinpesuaineita saa nykyään pienemmällä kemikaalikuormituksella, esimerkiksi hajusteettomina, fosfaatittomina ja zeoliitittomina. Tällainen sarja on esimerkiksi Lumme-pesuainesarja. Sillä on Joutsenmerkki, joka kertoo tiukkojen kriteerien läpäisystä, turvallisuudesta sekä ympäristön kunnioituksesta.

Ekologisia pyykinpesuaineita valmistavat useat merkit, kuten Planet Pure, Ole Hyvä, Sonett, Ecover tai Attitude. Luonnonmukaisia pyykinpesuaineita valmistetaan vaikkapa pesupähkinöistä saatavasta kasvisaponiinista, soodasta tai sappisaippuasta. Yleensä ne ovat parabeenittomia, GMO-vapaita ja ihoystävällisiä, eikä niissä ole käytetty eläinkokeita eikä petrokemian tuotteita. Niissä ei myöskään käytetä yleensä kirkasteita, entsyymejä, fosfaatteja tai zeoliitteja. Niimpä ne sopivat hyvin allergikoille ja astmasta kärsiville.

Kemiallisesti valmistetut aineet eivät hajoa luontoon, vaan ne kertyvät vesistöihin, eliöihin ja myös meihin ihmisiin. Luonnonmukaisten raaka-aineidensa luonnonmukaiset pesuaineet ansiosta hajoavat ympäristöön kuormittamatta sitä. Pyykinpesuaineen vaihtaminen luonnolliseen on helppo, mutta merkittävä ekoteko.

Pesupähkinä on erinomainen, lempeä ja ekologinen tapa pestä pyykkiä. Pesupähkinä kasvaa luonnonvaraisena Himalajan vuorostoalueella. Sitä onkin käytetty jo vuosisatoja pyykinpesuun ja henkilökohtaiseen hygieeniaan Intiassa ja Nepalissa. Pähkinät kerätään varovasti käsin puista, ja koko tuotantoprosessi on luonnonmukainen. Ne eivät kuormita vesistöjä ja meriä, sillä ne ovat 100 % luonnontuotteita.

Siirry alkuun