Luontaistuotteet.com

Puhdas koti luonnollisesti ja turvallisesti

Kodin puhtaanapidossa käytetään usein vahvoja puhdistusaineita, joiden sisältöä harvemmin tiedetään. Voimakkaiden kemikaalien ympäristökuormitus on suurta, sillä ne on valmistettu usein uusiutumattomista luonnonvaroista. Ne aiheuttavat päästöjä veteen, ilmaan ja maaperään, ja myrkylliset aineet voivat kertyä eliöihin tai rehevöittää vesistöjä.

Voimakkaat kemialliset puhdistustuotteet voivat myös aiheuttaa huomattavia terveysriskejä. Esimerkiksi parabeenit ja ftataatit voivat häiritä hormonien tai elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa tai jopa lisääntymistä. Monet kemikaalit voivat ärsyttää ihoa ja silmiä sekä aiheuttaa herkistymistä tai jopa myrkytysoireita tai pitkäaikaisvaikutuksia. Lapsilta voimakkaat puhdistusaineet kannattaa pitää piilossa, sillä heille ne ovat erityisen haitallisia.

Huomioi ympäristö myös pyykinpesussa

Pyykinpesuaineissa tavallisesti käytetyt valkaisuaineet sisältävät hypokloriittia tai veryperoksidia, jotka voivat ärsyttää silmiä ja ihoa. Myös ympäristölle haitallinen kloori ärsyttää ja syövyttää silmiä, ihoa ja erityisesti hengityselimiä ja voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vammautumisen.

Ekologinen, suosittu puhdistusaine on esimerkiksi pesupähkinä, joka pesee pyykin hellästi ja turvallisesti. Tavallisia pyykinpesunesteitä saa nykyään hajusteettomina, fosfaattitomina ja zeoliitittomina. Esimerkiksi koko Lumme-pesuainesarja on täysin fosfaatiton ja zeoliititon, ja sillä on Joutsenmerkki.

Koti ei tarvitse voimakkaita puhdistusaineita

WC:n pesussa käytettävät puhdistusaineet ovat yleensä joko vahvasti happamia tai emäksisiä kemikaaleja ja näin terveydelle haitallisia sekä voimakkaan syövyttäviä päästessään kosketuksiin ihon tai silmien kanssa. Desinfioivat puhdistusaineet ovat myös ympäristölle haitallisia.

Toisin kuin luullaan, vahvoilla aineilla lotraamisesta ei kodissa juuri ole hyötyä, vaan suhteellisen matalabakteerisiin kotitalouksiin riittää hyvin miedot puhdistusaineet. Markkinoille on tullut viime aikoina laaja valikoima terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä siivoustuotteita, jotka valmistetaan luonnontuotteista. Esimerkiksi valitsemalla Joutsenmerkillä merkittyjä tuotteita voi varmistua siitä, että tuote on ympäristöystävällinen, turvallinen ja luonnonmukainen. Luonnonmukaisissa puhdistusaineissa on kiinnitetty huomiota siihen, että niissä ei ole käytetty eläinkokeita, parabeeneja, GMO-aineita tai petrokemian tuotteita. Ne ovat myös iholle ja ympäristölle ystävällisiä sekä usein vegaanisia.

Ekologinen astianpesu

Useimmat teolliset koneastianpesuaineet ovat korkean ph-arvonsa vuoksi syövyttäviä tai ärsyttäviä. Ne sisältävät usein fosfaatteja ja klooripitoista valkaisuainetta. Astianpesuaineissakin kannattaa suosia luonnollisia tuotteita, joita löytyy esimerkiksi Sonett-tuotemerkiltä. Sonettin tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, ne eivät sisällä entsyymejä, petrokemiallisia aineita, synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita, kirkasteita eivätkä valkaisuaineita.

Siirry alkuun