Luontaistuotteet.com

Proteiinit - välttämättömät elimistön rakennusaineet

Kun kuntosalilla käymisestä tehdään lauluja, on kyseessä oikeasti iso juttu. Nyt salilla ei käy enää vain Musta Barbaari ja muut bodarit, vaan siellä pumppaavat kaikki aina teinitytöistä vanhuksiin asti. Bodaus, treeni, fitness – se on meidän kaikkien yhteinen juttu, rakastetuin liikuntamuoto. Treenin jälkeen palkkareja vedetään pukuhuoneessa melkein kilpaa, sillä lihasten palautuminen on saatava käyntiin välittömästi. Käsi kädessä kuntosalitreenibuumin kanssa rahkat ovat löytäneet tiensä kaikkien suomalaisten jääkaappeihin ja palautusjuomat treenikasseihin, eikä edes fanaattinen proteiinien kanssa hifistely enää aiheuta silmien pyörittelyä.

Mikä proteiini oikeastaan on?

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat sekä suoja- että energiaravintoaineita. Ne tunnetaan elimistön rakennusaineina, jotka muodostavat uusia kudoksia ja uudistavat niitä. Lisäksi proteiinit säätelevät entsyymitoimintaa ja happo-, emäs- ja vesitasapainoa sekä kuljettavat happea, ravintoaineita ja lääkeaineita. Painokiloa kohden proteiinia suositellaan saatavaksi vähintään 1,3 grammaa painokiloa kohden päivässä, voimaharjoittelijalle 1,5-2 grammaa. Proteiinia kannattaa nauttia joka aterialla, mieluiten monipuolisista lähteistä.

Onko proteiinilla ja proteiinilla eroa?

Proteiineja on moneen lähtöön. Ensinnäkin kasviperäisiä proteiineja saa mm. soijasta, herneestä, riisistä, viljoista, perunasta, pähkinöistä tai hampunsiemenestä. Suosittu ja tehokas heraproteiini vuorostaan valmistetaan maidosta. Eläinkunnasta proteiineja saa lihasta, kalasta, kananmunasta ja maitotuotteista. Hyvälaatuinen proteiini, kuten eläinproteiini, sisältää kaikkia yhdeksää ihmisen tarvitsemia aminohappoa. Kasvikunnan proteiineista soija on suosituin monipuolisuutensa ansiosta.

Erityisesti laihduttajat, kuntoilijat ja ikääntyvät tarvitsevat proteiineja

Laihduttajat tarvitsevat kipeästi proteiineja, sillä ne lisäävät kylläisyyttä, pitävät nälän kauan loitolla sekä suojaavat laihdutettaessa lihaskadolta. Myös ikääntyvä hyötyy suuresti runsaasta proteiininsaannista, sillä se auttaa lihasmassan ja toimintakyvyn säilymisessä.

Laihduttajien ja senioreiden lisäksi runsaasti ja rankasti liikkuva tarvitsee paljon proteiineja ylläpitämään ja varsinkin lisäämään lihaskudostaan. Proteiini on myös keskeisin tekijä lihasten palautumisessa. Ei ihme, että palautusjuoma-asia otetaan vakavasti: nauttimalla heti treenin jälkeen proteiinia sisältävän välipalan ehkäistään rasitusvammojen syntyä ja lihasten kipeytymistä sekä nopeutetaan lihasmassan kasvamista ja niiden palautumista treenistä.

Proteiinituotteet valtaavat hyllytilaa

Proteiinituotteiden myynti on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Suosituin tuote on useimmiten palautusjuomassa käytettävä heraproteiini, jonka sulaminen ja imeytyminen on muita proteiineja nopeampaa. Pitkävaikutteisena proteiinina esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa suositaan kaseiinia. Markettien ja varsinkin erikoiskauppojen hyllyiltä löytyy proteiinijauheiden lisäksi hyvin monenlaisia hifisteltyjä proteiinituotteita, joista takuulla löytää sen optimaalisimman tuotteen.

Siirry alkuun