Luontaistuotteet.com

Omega-3 rasvahapot

Omega-3 rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Nämä rasvahapot ovat elintärkeitä rakennusaineita elimistöllemme. Omega-3 rasvahapot sisältävät erilaisia rasvahappoja, kuten alfalinoleenihappo (ALA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja erikoisapentaeenihappo (EPA). Omega-3 rasvahappojen riittävä saanti on hyvin tärkeää.

Erityisesti alfalinoleenihappojen, eli ALA-happojen saanti ravinnosta on ihmiskeholle elintärkeää, koska kehomme ei pysty tuottamaan näitä ALA-happoja itse. Hyviä alfalinoleenihappojen lähteitä ovat muun muassa saksanpähkinä, pellavansiemenöljy, hamppuöljy ja hampun siemenet, rypsiöljy ja muut ruokaöljyt. Muita tärkeitä Omega-3 rasvahappoja, DHA:ta ja EPA:ta sen sijaan syntyy luonnossa mikrolevissä, mistä ne sitten kulkeutuvat ravintoketjuun. Kalat syövät levää, ja niinpä näitä monilla tavoin hyödyllisiä Omega-3 rasvahappoja saakin kalasta ja muista merenelävistä. Erityisen paljon tärkeitä Omega-3 rasvahappoja, DHA:ta ja EPA:ta, sisältävät rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, silli ja silakka.

Suositusten mukaisen annoksen Omega-3 rasvahappoja saa syömällä päivittäin 150 gr rasvaista kalaa. Monikaan meistä ei kuitenkaan halua syödä päivittäin kalaa, monista eri syistä. Toisella esteenä on kalan kallis hinta, ja toinen ei vain yksinkertaisesti pidä kalan mausta. Vannoutuneellekin kalan ystävälle voi kalan syönti pääateriana joka päivä tuntua liialta. Yksi syy pidättäytyä kalasta voi myös olla eettinen: vesistöjen liikakalastuksen ja tärkeiden kalakantojen kuolemisen myötä on ymmärrettävää, että tietoisuuden kasvaessa lohi ja muut kalaherkut eivät välttämättä enää maistukaan niin nautinnollisilta kuin ennen. Paras olisikin tietysti vetäytyä Saimaan rantaan onkivavan kanssa kalaherkkuja nappaamaan. Tällaisesta yksittäisestä kalastuksesta tuskin on vaaraa liikasaaliin pyytämisestä. Toinen vaihtoehto on erilaisten Omega-3 rasvahappoja sisältävien lisäravinteiden, kuten kuuluisien Möllerin Omega-3 tuotteiden nauttiminen.

Omega-3 rasvahappoja sisältävien tuotteiden valinnassa täytyy kuitenkin olla hyvin tarkkana. On tärkeää, että Omega-3 tuotteen valmistaja toimii eettisesti ja kestävää kehitystä tukien, ja käyttää kalojen pyydystyksessä ainoastaan elinvoimaisia ja valvottuja kalakantoja. Omega-3 rasvahappojen saanti on tärkeää, mutta niin on myös luonnon tasapainon säilyttäminen. Omega-3 tuotteen valmistajan täytyy olla luotettava, ja yrityksen toiminnasta aina raaka-aineiden pyynnistä tuotteen valmistukseen saakka täytyy olla dokumentoitua ja luotettavaa tietoa.

On myös tärkeää varmistaa, että tuotteesta saatu Omega-3 rasvahappojen päivittäinen annos on suositusten mukainen. Tuotteen kalaöljypitoisuus ei tarkoita samaa kuin Omega-3 rasvahappojen pitoisuus. Kala nimittäin sisältää paljon muitakin rasvahappoja, ja siksi on hyvä tarkistaa, että nimenomaan Omega-3 rasvahappojen päivittäinen suositusannos (500 mg) täyttyy. Kolmas Omega-3 rasvahappojen valinnassa muistettava tärkeä asia on Omega-3 rasvahappojen esiintymismuoto. Luonnossa ja ihmisen kehossa Omega-3 rasvahapot esiintyvät luonnollisessa muodossa, mikä tarkoittaa rasvahapon triglyseridimuotoa. Omega-3 rasvahappoja valmistetaan myös synteettisesti, jolloin niitä kutsutaan nimellä etyyliesterit. Jotta keho pystyy parhaiten vastaanottamaan Omega-3 rasvahapot ravintolisässä, tulee niiden luonnollisesti olla omassa luontaisessa muodossaan. Näin on esimerkiksi Möllerin Omega-3 rasvahappoja sisältävissä tuotteissa. Möllerin tuotteet täyttävät muutkin edellä mainitut tärkeät suositukset Omega-3 rasvahappoja valitessa. Siksi ne ovatkin erinomainen valinta.

Möllerin Omega-3

Kuuluisa ja hyvin arvostettu valmistaja Möller on valmistanut kalanmaksaöljyä ja muita Omega-3 rasvahappoja sisältäviä tuotteita jo 150 vuoden ajan. Lähes kaikki tuntevatkin erityisesti Möllerin kalanmaksaöljyn. Nykyään tuotevalikoima on laajempi, ja Möller valmistaa Omega-3 tuotteita monessa eri muodossa ja maistuvammin makuvaihtoehdoin kuin perinteinen kalanmaksaöljy. Jotkin Möller tuotteista eivät sisällä A-vitamiinia, joten ne soveltuvat myös raskaina oleville naisille. Lapsille on kehitetty omat hyvänmakuiset Omega-3 Pikkukalat, jotka ovat tietenkin kasvavan lapsen kehitykselle tärkeitä Omega-3 rasvahappoja pullollaan. Möllerin tuotteita voi ostaa helposti ja edullisesti monista internetin verkkokaupoista, kuten hyvinvoinnin.fi ja Sportsnutrition.

  • Omega-3 rasvahapot ovat elintärkeitä elimistön rakennusaineita.
  • Rasvahappojen saannissa on tärkeää, että Omega-3 rasvahapot ja Omega-6 rasvahapot ovat tasapainoisissa määrissä keskenään.
  • Omega-3 rasvahapot ovat hyödyllisiä muun muassa sydämen, aivojen ja silmien toiminnalle.
Siirry alkuun