Luontaistuotteet.com

Öljyt ja rasvat ruoanlaittoon

Markkinoilla on nykyään hyllymetreittäin erilaisia öljyjä rypsistä rapsiin ja pähkinäöljyistä avokadoöljyyn. Jokaisella niillä on käyttötarkoituksensa ja ominaisuutensa.

Öljyillä ja rasvoilla on keskeinen osa paitsi ruoanlaitossa niin kokonaishyvinvoinnissamme. Ne ovat suorastaan välttämättömiä aivoille ja soluille, vaikkei niitä tarvitsekaan kuin muutaman ruokalusikallisen päivässä. Fanaattisesti öljyistä kannattaa varoa ainoastaan transrasvaa. Terveellisiä rasvoja taas ovat tyydyttymätöntä rasvaa sisältävät kasvisöljyt, kuten oliiviöljy, rypsiöljy, seesamiöljy, avokadoöljy ja monet muut.

Öljyissäkin kannattaa suosia luomua, sillä se valmistetaan hellävaraisesti kylmäpuristamalla ja suodattamalla, jolloin siihen jää huomattavasti enemmän arvokkaita ainesosia. Myös maku ja väri säilyvät paremmin.

Kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä salaatteihin

Extra virgin oliiviöljy on oliiviöljyjen aatelia. Maukas ja hienostunut oliiviöljy on parhaimmillaan salaateissa, mutta sitä ei kannata kuumentaa. Se sisältää runsaasti terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä antioksidantteja, ja sen runsaan käytön epäilläänkin vaikuttavan Välimeren alueen väestön vähäiseen sydän- ja verisuonitautien määrään.

Rypsiöljy on hyvä perusöljy

Rypsiöljy on monipuolinen ja suosittu perusöljy, jonka maku on kohtuullisen mieto. Se sietää hyvin kuumennusta ja sopii todella monipuoliseen ruoanlaittoon, leivontaan ja paistamiseen. Parhaiten sen ominaisuudet säilyvät kuitenkin kylmäpuristetussa, kuumentamattomassa öljyssä.

Hyvä paha kookosöljy

Kookosöljy on ollut kovan kiistelyn aiheena viime vuosina. Jotkut väittävät sen terveysvaikutusten olevan suorastaan ihmeelliset, kun toisten mielestä se on pelkkää kovaa, suorastaan vaarallista rasvaa. Terveysvaikutuksia on nimenomaan huomattu kylmäpuristetusta neitsytkookosöljystä. Se on erityisen suosittu raakasuklaan valmistuksessa, ihonhoidossa, hiustenhoidossa tai leivän päällä levitteenä. Se sopii myös hyvin paistamiseen, sillä se kestää kovaakin kuumuutta.

Maukas seesamiöljy on hyväksi iholle

Seesamiöljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä ravahappoja sekä antioksidantteja. Sen maku on maukas ja pähkinäinen. Ruoanvalmistuksen ohella se sopii hyvin ihon- ja hiustenhoitoon.

Hienostuneen aromaattinen saksanpähkinäöljy

Saksanpähkinäöljy on hifistelijöiden arvostama aatelinen gourmet-öljy. Aromaattisena öljynä se tuo jo pienenä määränä ihanan täyteläisen maun ruokiin. Se sopii myös miedolla lämmöllä paistamiseen. Saksanpähkinäöljy on erinomainen omega 3 ja omega-6-rasvahappojen lähde.

Camelinaöljyssä on ihanteellinen rasvahappokoostumus

Camelinaöljyä saadaan ruistankio-öljykasvin siemenistä. Siinä on todella reippaasti terveellisiä omega 3-rasvahappoja, ja sen rasvahappokoostumus on suorastaan ihanteellinen. Se sopii hyvin kaikkeen ruoanlaittoon, jopa paistamiseen. Sen kerrotaan myös parantavan hiusten ja ihon laatua.

Siirry alkuun