Luontaistuotteet.com

Luomumausteet, yrtit ja suolat netistä

Laadukkaita mausteita, yrttejä ja suolaa ei meinaa löytää tavallisista ruokakaupoista millään. Mausteet ja yrtit saattavat olla pakattu joskus kauan sitten ja niiden valmistuksesta ei ole kunnon tietoa. Laadukkaat, puhdistamattomat ja mineraalipitoiset suolat täytyy myös etsiä jostain muualta kuin ruokakaupasta.

Mausteet ja yrtit voivat olla paitsi erinomainen maun lisääjä, myös hyvä erilaisten kivennäisaineiden, antioksidanttien ja vitamiinien lähde. Siksi niitä ei kannata korvata millään teollisilla tyhjillä valmisteilla, kuten natriuglutamaatilla, vaan kannattaa käyttää hyviä, laadukkaita ja mahdollisimman alkuperäisiä mausteita, mikäli tuoreita ei ole saatavilla. 

Kuivatut yrtit maustavat ruuan ja vihersmoothien

Kuivatut yrtit ovat yksi erinomainen tapa saada paitsi ruokaan makua myös harjoittaa kotilääkintää ja ennaltaehkäisevää hoitoa esimerkiksi flunssakautena. Esimerkiksi suomalaisen Heikkilän yrttitilan kuivatut yrtit ovat erittäin laadukkaita ja ravintoainepitoisia. Niitä voi laittaa vihersmoothieen ja niistä voi valmistaa maukasta ja lääkitsevää teetä. Tietysti ruuan ne maustaa erinomaisesti. Heikkilän yrtit on kasvatettu, kuivatettu ja pakattu Suomessa. Myös Prima mausteet ovat erittäin suosittuja mausteita.

Itämaiset mausteet luomuna

Myös itämaiset, varsinkin joululta tutut mausteet, kuten kaneli, neilikka ja inkivääri, ovat erinomaisia lääkinnällisiä yrttejä samalla kun tuovat ruokaan ihanan maun. Niidenkin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Esimerkiksi kaneli on erinomainen mauste, sillä sillä on erittäin monipuoliset terveydelliset vaikutukset. Se tasoittaa verensokeria, ehkäisee diabetesta ja on hyväksi sydämelle. Näin ei kuitenkaan ole ruokakaupoissa myytävä edullinen kiinankaneli eli cassiakaneli, jossa on paljon kumariinia. Kumariinin tunnistaa kanelille tyypillisestä voimakkaasta mausta. Kumariini on suurina annoksina elimistölle myrkky. Srilankan kanelissa kumariinia taas on murto-osa siitä mitä kiinankanelissa, siksi sitä kannattaa suosia kanelina.

Suola maustaa ja ravitsee

Puhdistettu ruokasuola ei sisällä mitään muuta kuin natriumia. Sen sijaan esimerkiksi Himalajan vuorilta kerätty kristallisuola sisältää runsaasti muitakin kivennäis- ja hivenaineita. Lisäksi kristallisuola eli ruususuola maustaa paljon vahvemmin kuin puhdistettu valkoinen suola, joten sitä tarvitaan vähemmän.

Vanilja ja lakritsi maustaa makeat herkut

Myös vaniljaa ja lakritsia saa laadukkaina luomuversioina. Esimerkiksi Urtekramin lakritsijuurijauheella voi maustaa leivonnaiset,herkut ja palautusjuomat täysin luonnollisesti. 

 

Siirry alkuun