Luontaistuotteet.com

Marjat, hedelmät ja pähkinät ovat ruoka-aineiden aatelia

Marjat, pähkinät ja hedelmät ovat eittämättä maailman terveellisintä ruokaa - ne sisältävät eniten ja monipuolisimmin ravintokuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita suojaravintoaineita. Yhdessä kasvisten kanssa ne rakentavat terveellisen ruokavalion perustan, jonka on havaittu useissa väestötutkimuksissa mm. pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitaiteihin ja syöpiin sekä pidentävän elinikää.

Kuivatut hedelmät ovat kätevä välipala

Viime vuosina perinteisten omenan ja banaanin rinnalle on tullut valtavasti eksoottisia ja superterveellisiä vaihtoehtoja kuten vaikkapa lucuma. Tätä runsasravinteikasta superfoodia myydään myös jauheena, joka on kätevää sekottaa vaikka smoothien joukkoon. Raakaleivonnassa suosittu lucuma on todella terveellinen makeuttaja.

Kuivatut hedelmät ovat kätevää, ekologista ja energiataloudellisesti tehokasta ruokaa. Ne ovat mitä erinomaisin välipala ja käteviä lisätä leivonnaisiin, soseisiin, mysleihin, puuroihin, salaatteihin tai muihin ruokiin. Kuivatettaessa hedelmien ravintoaineet säilyvät pääosin hyvin ja tiiviissä muodossa. Kuivahedelmät ovat terveellinen vaihtoehto makeannälkään. Ne toimivat myös erinomaisena retkieväinä ja ovat urheilijoille terveellinen ja kätevä tapa saada nopeasti lisäenergiaa.

Parhaat superfoodit löytyvät marjametsästä

Marjat ruoka-aineena hipovat täydellisyyttä: ne sisältävät uskomattomia määriä antioksidantteja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitenkin vain vähän kaloreita. Superterveellisten marjojen on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää. Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema, sillä metsämme ovat tulvillaan erilaisia marjoja. Lisäksi helppokäyttöisiä kuivattuja marjoja saa nykyään ihan perusmarketeista.

Siemenet ja pähkinät ehkäisevät syöpää

Jo esi-isämme tiesivät, miten erinomaista ruokaa siemenet ja pähkinät ovat – luonnollista, ravintorikasta ja todella kätevää ruokaa. Ne ovat erinomainen proteiinin lähde ja ne sisältävät monia ravintoaineita kuiten arginiinia, E-vitamiinia, B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia jne. Lisäksi pähkinät ja siemenet ovat ehkä paras tunnettu hyvien rasvojen lähde.

Siemenet ovat erinomaisia ja tiiviitä ravintoaineiden lähteitä, joita kannattaa syödä päivittäin, kuten pähkinöitäkin. Erilaiset siemenet ovat hyviä proteiinin, kuidun, omega 3-rasvahappojen ja vitamiinien lähteitä ja ne voivat alentaa kolesterolia sekä ehkäistä syöpää.

Mix it – ota kaikki hyöty irti

Markkinoille on viime vuosina tupsahdellut mixejä, joista voi löytyä hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, marjoja tai muita superfoodeja. Esimerkiksi Cocovin Smoothie mix sisältää suosituimpia superfoodeja, ja sen avulla kaikki tarpeelliset ravintoaineet saa kätevästi vain sekoittamalla mixiä aamusmoothien joukkoon.

Siirry alkuun