Luontaistuotteet.com

Maitohappobakteerit ovat terveen elämän salaisuus

Maitohappobakteerit ovat probiootteja, eli itsenäisiä mikro-organismejä, jotka tuottavat toiminnallaan hyötyä isännälleen. Maitohappobakteereja on ihmisen suolistossa jo syntymässä äidin perintönä saatu, mutta niitä pitää saada ja niiden olemassaoloa ylläpitää monipuolisella ruokavaliolla sekä varsinaisilla maitohappovalmisteilla.

Maitohappobakteereista on puhuttu viime vuosina valtavasti. Vaikuttaa siltä, että sama mistä sairauksista tai ongelmista puhutaan, oli sitten kyse allergioista tai mielen ongelmista, katse kääntyy jossain vaiheessa suolistoon ja sen flooraan, jonka olennainen osa maitohappobakteerit ja muut probiootit ovat. Toisaalta tämä ei ole ihme, sillä on tutkittu, että suolistomme on meidän toiset - tai jopa meidät ensimmäiset - aivomme. Suolistossa tapahtuu monenlaisia tunnekokemuksia ja elämyksiä esimerkiksi.

Maitohappoja tuottavat bakteerit ovat tärkeä osa suolistomme flooraa, joka on valitettavasti länsimaissa uhkaavasti kaventunut ja kutistunut viimeisten 30 vuoden aikana. Antibioottien lisääntynyt käyttö on tähän olennaisena syynä, sillä antibiootit tappavat huonojen bakteerien ohella myös hyviä, sekä hapantuotteiden syönnin vähentyminen. Aiemmin ruoka säilöttiin hapattamalla ja käyttämällä, jolloin ihmiset saivat ruuasta luonnollisia probiootteja hyvin monipuolisesti.

Suoliston bakteerikantaa vähentää myös erilaiset sairaudet sekä stressitila. 

Maitohappobakteerien monet tehtävät

Jokainen maitohappobakteeri toimii hieman eri tavalla ja tuottaa erilaisia terveyshyödyn tuovia aineita kuten välttämättömiä aminohappoja, vitamiineja, ruuansulatusentsyymejä, pH:ta säätelevää maitohappoa, vastustuskykyä aktivoivia aineita, haitallisia mikro-organismeja tuhoavaa vetyperoksidia ja niin edelleen.

Yleisimpiä maitohappobakteerivalmisteissa käytettäviä maitohappobakteereita ovat Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium breve. Nämä muun muassa suojaavat infektioilta ja lisäävät vastustuskykyä.

Mistä maitohappobakteereita saa?

Ihminen saa oman ensimmäisen bakteerikannan syntymässä, synnytyskanavasta. Keisarinleikkauksella syntyneet lapset eivät tätä saa ja siten sairastavat luonnollisesti enemmän esimerkiksi allergioita. Sittemmin lapsen suolistofloora kehittyy ruokavalion myötä sekä ympäristön vaikutuksesta.

Lapsen suolistoflooran kehittymistä voi edistää maitohappobakteerivalmisteilla, joita on markkinoilla lapsillekin hyvin monenlaisia. Myös ikääntyneille valmisteet ovat erittäin tärkeitä, sillä iän myötä bakteerikanta kapenee ja sitä kautta vastustuskyky pienenee.

Maitohappobakteerit eli probiootit taistelevat hyvinvointimme puolesta

Ei ihme, että probiootit ovat olleet viime aikoina pinnalla, sillä useissa tutkimuksissa on huomattu niiden teho ainakin allergiaan, ripuliin ja korvatulehduksiin. Näyttää siltä, että mitä enemmän probiootteja tutkitaan, sitä enemmän niistä löydetään terveysvaikutuksia. Probioottien suosio on luonnollisesti kasvanut sitä mukaa, kun suoliston valtavan suuri merkitys ihmisen kokonaishyvinvoinnille on ymmärretty. Suolistolla on merkityksensä esimerkiksi hyvänmielenhormoni serotoniinin syntyyn. Suoliston huono kunto näyttää myös olevan lähtökohtana monien eri sairausten puhkeamisessa. Probiooteilla on edullinen vaikutus suoliston bakteeritasapainoon ja hyvinvointiin.

Probiootit ovat suoliston hyviä bakteereja

Probiootti on suolistossa elävä hyvä bakteeri, joka vaikuttaa terveyteen myönteisesti tasapainottamalla suoliston bakteerikantaa. Prebiooti vuorostaan ruokkii kehossa jo olevia probiootteja auttaen niitä lisääntymään. Prebiootteja kannattaakin syödä probioottien rinnalla. Luonnollisesti niitä saa juureksista, kasviksista ja kaurapuurosta.

Probiooteilla on valtavasti terveysvaikutuksia

Useimmat jo tietävät, että probiooteilla on vastustuskykyä parantava vaikutus, ja sitä nautitaankin usein flunssa-aaltojen kourissa. Probiooteilla on kuitenkin myös lukuisia muita terveysvaikutuksia. Niillä on kyky laskea kolesterolia ja sen säännöllinen syöminen myös ehkäisee kariesta ja parantaa yleisesti suun terveyttä. Probioottien on havaittu myös ehkäisevän syöpää, etenkin suolistosyöpää. Maitohappobakteerit ovat loistava apu ärtyneen suolen, vatsahaavan tai keliakian hoitoon. Myös ihon kuntoon probiooteilla on edullinen vaikutus. Maitohappobakteereja suositellaan syötäväksi myös äideille, sillä ne vahvistavat vauvan immuunipuolustusta ja yleisterveyttä suojaten esimerkiksi atooppiselta ihottumalta.

Viimeaikaiset näytöt puhuvat myös sen puolesta, että probiootit vaikuttavat aineenvaihduntaan ja ovat avuksi painonhallinnassa. On viitteitä siitä, että probiootit auttaisivat myös masennuksen ehkäisyssä, stressin lieventämisessä sekä väsymyksen ja ahdistuksen lievittämisessä.

Probiootteja suositellaan nautittavaksi ravintolisänä ainakin vatsataudin aikana, ulkomaanmatkoilla sekä antibioottikuurien jälkeen.
 

Probiooteilla on ainakin nämä terveysvaikutukset:

  • lyhentävät ripulin kestoa
  • vähentävät lasten sairastavuutta
  • parantavat suun terveyttä
  • parantavat niveltulehduksia, reumaa, aknea, ärsynyttä suolta, vatsahaavaa yms.
  • vähentävät vatsataudin riskiä
  • helpottavat masennusta, ahdistusta ja väsymystä
  • auttavat painonhallinnassa
  • vahvistavat vastustuskykyä
  • ehkäisevät allergioita ja atooppista ihoa
  • ehkäisevät ainakin suolistosyöpää
Siirry alkuun