Luontaistuotteet.com

Laktoosi-intoleranssi ja vatsavaivat

Joka viides suomalainen kärsii laktoosi-intoleranssista, eli siitä, että heidän suolistossa on vähän tai ei ollenkaan maidon sokereja pilkkovaa laktaasientsyymiä. Lähellekään aina maidon sulamisongelmat eivät kuitenkaan selity laktaasientsyymin puutteella, vaan jollakin ihan muulla. 

Suomalaisilla on geeneissään mutaatio, joka mahdollistaa laktoosin pilkkomisen. Kaikilla ihmisillä on syntyessään suolistossaan runsaasti laktaasientsyymiä, joka auttaa pilkkomaan äidinmaidosta saatavaa sokeria eli laktoosia. Entsyymi alkaa kuitenkin vähentyä ja hävinä kuuden ikävuoden paikkeilla. Pohjoismaissa oleva mutaatio mahdollistaa useimmilla laktoosin nauttimisen aikuisenakin, sen sijaan esimerkiksi Afrikassa lähes kukaan aikuinen ei pysty sulattamaan maitoa elimistössään.

Laktoosi-intolesanssia hoidetaan välttämällä yksinkertaisesti maitoa tai valitsemalla maitotuotteita, joiden laktoosi on valmiiksi pilkottu tai poistettu.

Laktaasientsyymi pilkkoo maitosokerin elimistön puolesta

Aina laktoosin välttely ei kuitenkaan onnistu ja oikeastaan aina ei edes halua sen onnistuvan. Tekee mieli herkutella esimerkiksi jäätelöllä, jota ei ole saatavilla laktoosittomana. Tällöin on mahdollista ottaa suun kautta tai ripotella suoraan ruokaan laktaasientsyymiä, joka toimii ruuansulatuksessa aivan samalla tavalla kuin omakin entsyymi toimisi. Se pilkkoo maitosokerin sulavaan muotoon eikä vatsavaivoja tällöin tule.

Laktaasientsyymiä on Bioteekin Super Laktaasi sekä apteekeista saatavat Nolact, A Pharma Laktaasi, Lactrase sekä Elivo Laktoosinpilkkoja. Nämä kaikki nautitaan aterian yhteydessä. Myös lapset voivat käyttää laktaasinpilkkojia. Säännöllisesti näitä ei kuitenkaan kannata käyttää, vaikka ovatkin sinällään turvallisia.

Kaikki vatsavaivat eivät johdu laktoosista

Maito on usein Suomessa ensimmäinen syntipukki, kun ilmenee vatsavaivoja. Useimmiten maito ei kuitenkaan ole syy vaan oikeastaan sen huono sulaminen on seuraus jostakin muusta. Kannattaakin katsoa vaivan alkulähteille ja korjata sitä, ei suinkaan oiretta.

Maidon ja muiden ruoka-aineiden huonon sulamisen taustalla voi olla pieni suolistofloora eli käytännössä suoliston hyvien bakteerien eli probioottien puute. Suolistossa ei syystä tai toisesta yksinkertaisesti ole bakteereja, jotka tuottaisivat suoliston käyttöön välttämättömiä entsyymejä ja muita aineita ja siksi suolisto ei toimi normaalisti. Usein tällaisesta tilanteesta kielii myös muut ongelmat kuin vatsavaivat: sairastelu, heikko vastustuskyky, ihottumat ja muut iho-oireet, allergia, heinänuha...

Suolistoflooransa voi kyllä mittauttaa tutkimalla ulosteen koostumus, mutta se on monimutkainen laboratoriotutkimus, joka saattaa maksaa paljon. Helpompi on alkaa yksinkertaisesti syömään tarpeeksi paljon ja erilaisia maitohappobakteereja, jolloin suoliston bakteerikanta alkaa vähitellen monipuolistua. Myös ruokavalioon kannattaa lisätä hapanmaitotuotteita sekä muita hapantuotteita kuten hapankaalta.

Vatsavaivoissa on saatu hyviä tuloksia myös havupuu-uutejuomalla, joka on Turun yliopistossa tutkittu kotimainen länsirannikon havupuusta uutettu juoma. Se sisältää runsaasti luonnon omia antioksidantteja ja kivennäisaineita, ja sen säännöllisestä nauttimisesta on tutkittu olevan hyötyä erilaisissa vaivoissa, kuten vatsaongelmissa ja iho-ongelmissa.

Siirry alkuun