Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Kromin vahvuus
X
50 ug
100 ug
200 ug
Valitse tuotemerkki
X
A.Vogel
Hankintatukku
Pharma Nord
Solgar
Valioravinto
Vida
Vitabalans
Acrilex
Holistic
Ledins
Skip
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

Kromivalmisteet

19 tuotetta 4 kaupasta

Kromivalmisteet

Kromi on ihmiselle välttämätön hivenaine, jolla on todettu olevan verensokeria tasapainottava vaikutus kehossa. Kromivalmisteita on käytetty positiivisin tuloksin apuna laihdutuksessa.

Kromi edistää makroravinteiden imeytymistä, lähinnä polttaa sokeria muuttamalla sen energiaksi. Se edistää verensokeritason pysymistä tasaisena ja normaalina.

Terveyskirjaston ja virallisten suositusten mukaan kromin tarve ihmiselle on "kiistanalainen", mutta esimerkiksi Tohtori Tolosen sivuilla olevassa artikkelissa esitellään kymmeniä tutkimuksia, joiden mukaan kromi on paitsi elintärkeä hivenaine, sen riittävällä saamisella olisi kiistämöntä hyötyä esimerkiksi kakkostyypin diabetesta vastaan taistellessa.

Suomessa kromin saanti on jostain tuntemattomasta syystä vähäistä, verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Joidenkin tutkimusten mukaan suomalaiset kärsivät kroonisesta kromin puutteesta, millä saattaa olla jotain tekemistä korkean sydän- ja verisuonisairastuvuuden sekä yleinen kakkostyypin diabeteksen kanssa.

Kromin lähteet ja saantisuositus

Kromia on runsaasti maksaruuissa, esimerkiksi maksapihvissä on 50-60 µg kromia. Kromia saa myös ruisleivästä ja täysjyväviljatuotteista. Vähäisiä määriä on muun muassa juomavedessä, perunassa, vehnänalkoissa, omenassa ja paprikassa.

Kromia saa myös hivenainevalmisteista, tosin suositeltavaa kromin annostusta ei Suomessa ole. Edes ravitsemustieteilijät eivät osanneet koostaa sellaista suomalaista monipuolista ruokavaliota, jossa olisi ollut 50 µg kromia. Yhdysvalloissa suosituksena on 50-200 µg/vrk. Todennäköisesti suomalaisten saantisuositus olisi enemmän, sillä amerikkalaiset saavat ruokavaliostaan enemmän kromia, joten heidän kromilähtötasonsa on parempi kuin suomalaisten.

Raskaana olevalle ja imettävälle ei ole olemassa kromin saantisuosituksia. Erittäin suurina määrinä kromi voi aiheuttaa myrkytystilan ja maksavaurioita.

Kromi ja laihdutus

Kromia käytetään "laihdutuspillereinä" apuna laihdutuksessa, sillä se auttaa polttamaan sokeria energiaksi elimistössä. Useiden laajojen tutkimusten mukaan kromi on auttanut ihmisiä laihtumaan eli polttamaan rasvaa. Esimerkiksi amerikkalaistutkimuksessa tutkittiin 154 ylipainoisen ihmisen laihdutusta. Toiselle ryhmälle annettiin kromivalmistetta, toiselle plaseboa. Kromia saaneet menettivät keskimäärin 2 kg rasvaa, kun verrokkiryhmä tiputti vain 250 grammaa.

Kromin on myös todettu auttavat diabeteksen esiasteen hidastamisessa, insuliiniresistenssissä, hypoglykemian hoidossa, sydän- ja verisuonitautien sekä verenpainetaudin ehkäisyssä, masennuksen ehkäisyssä...

Kromia on käytetty myös apuna kehonrakennuksessa, mutta siitä ei ole mitään tutkimusnäyttöä.

Siirry alkuun