Luontaistuotteet.com

Korvien ja nenän hoito

Varsinkin allergiset reaktiot tuntuvat ensimmäisenä nenässä ja korvissa. Samoin flunssassa nenän tukkoisuus hankaloittaa elämää ja tekee olon huonoksi ja nukkumisen välillä mahdottomaksi. Korvien ja nenän tukkoisuuteen on kuitenkin olemassa rutkasti paitsi apteekkituotteita myös kotihoitokonsteja.

Nenäsumutteet ja nenän tukkoisuuden lievitys

Yksinkertaisin keino allergiasta tai flunssasta johtuvan nenän tukkoisuuden helpottamiseen lienee nenäsumutteet, joita myydään useita eri lajeja apteekeissa. Nenäsumutteissa on erilaisia vaikuttavia aineita. Esimerkiksi Livostinissa on levokabastiini, Nasolinissa ksylometatsoliini, joka supistaa nenän hiusverisuonia ja vähentää limakalvojen turvotusta. Glinor nenäsumutteen vaikuttava aine taas on natriumkromoglikaatti, joka estää tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden (histamiini, prostaglandiinit, leukotrieenit yms.) vapautumista, jolloin allerginen reaktio estyy.

Nenäsumutteita on varmasti pariakymmentä erilaista. Mitään niistä ei saa kuitenkaan käyttää pitkäkestoisesti, paria viikkoa kauempaa. Jos esimerkiksi allergiaoireet kuitenkin kestävät pidempään, on syytä miettiä muita vaihtoehtoja nenän tukkoisuuden lievittämiseen, ainakin nenäsumutteen rinnalle.

Nenän tukkoisuutta ja allergiaoireita voi lievittää ja jopa kokonaan helpottaa huuhtelemalla nenää säännöllisesti nenäkannulla. Kannuun tehdään mieto, lämmin suolavesiliuos, joka valutetaan nenäontelosta toiseen. Kun oireet ovat pahimmillaan, nenää kannattaa huuhdella mahdollisuuksien mukaan vaikka useamman kerran päivässä. Huuhtelu on täysin luonnollista, eikä siitä tule mitään sivuvaikutuksia, kuten nenäsumutteista saattaa tulla.

Nenän tukkoisuutta voi lievittää myös erilaisilla luonnon aineilla. Esimerkiksi sipulit, varsinkin valkosipuli, avaa tehokkaasti hengitysteitä ja parantaa sekä ulkoisesti että sisäisesti nautittuna. Myös inkivääri, hunaja, runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja auttavat elimistöä taistelemaan tulehdusta vastaan.

Tukkoiset korvat ja korvien kotihoito

Flunssa ja allergiaoireet saattavat tukkia myös korvat. Apteekin tuotteissa on korvienkin kotihoitoon tuotteita, joilla saa ainakin ensiavun. Vaikkuisia korvia voi avata Removax-valmisteilla, joita sumutetaan suoraan korvaan. Removax liottaa vaikkua ja saa sen valumaan itsestään pois. Muita vastaavia korvasuihkeita on Otocur ja Vaxol. 

Korvia voi yrittää myös huuhdella kotikonstein vedellä. Huuhtelua tehdään myös terveyskeskuksissa, ja usein pelkkä huuhtelu auttaa siihen, että korvat eivät mene koko ajan lukkoon.

Siirry alkuun