Luontaistuotteet.com

Kookos – tropiikin maukas aarre maailmalle

Kookos on asia, joka on jo vuosien ajan herättänyt keskustelua painokkailla mielipiteillä. Joka tapauksessa kookoksen käyttö on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, ja sitä rakastetaan paitsi ainutlaatuisen makunsa ja monipuolisen käyttönsä niin lukuisien terveysvaikutustensa vuoksi.

Kookos voi parantaa terveyttä monipuolisesti

Kookoksen väitetyt terveysvaikutukset liittyvät nimenomaan kylmäpuristettuun neitsytkookosöljyyn, ei suinkaan munkinpaistorasvaan. Kun kookosöljyn valitsee kylmäpuristettuna, neitsytkookosöljynä ja vielä luomuna, sen puhtaudesta, laadusta ja mausta voi olla varma, sillä sitä ei ole raffinoitu, valkaistu tai kovetettu. Näin kookoksen ravintoaineet myös säilyvät parhaiten.

Kookos sisältää pääasiassa kovia, tyydyttyneitä rasvoja, minkä vuoksi useat väittävät sen nostavan kolesterolia. Kookos ei kuitenkaan käyttäydy kehossa muiden tyydyttyneiden rasvojen tapaan, vaan sillä väitetään olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Sen on esimerkiksi havaittu parantavan suun terveyttä, hidastavan syöpäkasvaimien kasvua, lievittävän kipua ja tulehdusta, vähentävän kuumetta, auttavan painonhallinnassa, parantavan kehon rasva-arvoja, lievittävän dementiaa, ehkäisevän ja hoitavan metabolista oireyhtymää, estävän eturauhasen liikakasvua, nopeuttavan haavojen paranemista, parantavan suolistoalueen tulehduksia ja ehkäisevän kakkostyypin diabetesta.

Kookos monissa muodoissaan

Kookosta saa nykyään kaupasta muunakin kuin kookoshedelmänä. Todella suosittu on helppo- ja monikäyttöinen kookosöljy, joka saadaan kuivatusta hedelmälihasta.

Tuoreesta hedelmälihasta jauhetulla kookosjauholla voi korvata muita jauhoja leivonnassa. Kookosrouhetta, lastuja ja -hiutaleita voidaan myös käyttää leivontaan ja jälkiruokiin.

Jatkuvasti suosiotaan kasvattaa kookosvesi, joka on kookospähkinän sisällä oleva neste sellaisenaan. Kookosvesi sopii hyvin urheilijalle, siitä saa nopeasti hyvää energiaa.

Kookosmaitoa käytetään runsaasti ruuanlaitossa, sillä se antaa ruokiin ihanan täyteläisen maun. Se sopii hyvin korvaamaan esimerkiksi ruokakerman samoin kuin kookoskerma.

Kookossokeri saadaan kookosnektarista keittämällä tai kuivaamalla. Kookossokeria pidetään ekologisimpana makeuttajana, ja sen ravintoarvot ovat huomattavasti paremmat kuin yleensä makeuttajilla. Se sopii hyvin korvaamaan valkoisen sokerin leivonnassa.

Luontaisesti gluteeniton kookos sopii hyvin keliaakikolle sekä maidotonta ruokavaliota noudattavalle.

Kookosöljyn lukemattomat käyttötarkoitukset:

  • erinomainen paistamiseen, sillä kestää hyvin kuumuutta

  • leivontaan tai levitteeksi

  • ulkoiseen käyttöön iholle vartalo-, kasvo- ja käsivoiteeksi

  • akneiholle, ihottumiin, kuiville limakasvoille, atooppiselle iholle, psoriasisiholle sekä haavoihin

  • hiuksiin

  • aurinkovoiteeksi

  • deodorantiksi

  • urheilijan energiajuomaan

  • hierontaan

  • lemmikkien hoitoon sisäisesti ja ulkoisesti

Siirry alkuun