Luontaistuotteet.com

Kodin puhdistusaineissa voi piillä terveyriski

Siivouksessa ajatellaan usein tarvittavan tujuja aineita, jotta saadaan puhdasta. Kaikki eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi niitä ympäristö- ja terveysriskejä, joita voimakkaiden kodin puhdistusaineiden käytössä piilee. Oman kodin bakteeritaso on yleensä sen verran alhainen, että siihen riittää erinomaisesti miedot puhdistusaineet, jotka ovat myös huomattavasti turvallisempi ja ekologisempi vaihtoehto.

Voiko puhdistusaine olla vaarallinen?

Puhdistusaineet sisältävät teollisia kemikaaleja, joita on tutkittu toistaiseksi melko vähän, eikä niiden kaikkia vaikutuksia vielä tiedetä. Uusimpien tutkimustulosten mukaan kemikaalien suhteen kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä ne voivat aiheuttaa terveysriskejä.

Kemikaalit ovat myös toisinaan myrkytyksen syynä. Ne voivat ärsyttää ihoa ja silmiä sekä aiheuttaa herkistymistä. Lapsille kemikaalit ovat erityisen haitallisia. WC:n puhdistusaineet ovat usein vahvasti happamia tai emäksisiä, jolloin ne voivat olla terveydelle haitallisia ja voimakkaan syövyttäviä päästessään kosketuksiin ihon tai silmien kanssa. Kloori on voimakkaasti ärsyttävä aine, jota ei ikinä saa käyttää yhdessä happamien aineiden kanssa. Kloori ärsyttää ja syövyttää ihoa, silmiä ja hengityselimiä ja voi pahimmillaan aiheuttaa vammautumisen. Kloori ja useat muut voimakkaat puhdistustuotteet rasittavat ympäristöä, etenkin vesistöjä.

Formaldehydit ja ftalaatit aiheuttavat sairauksia

Tutkimusten mukaan suurimmassa osassa puhdistusaineista on terveydelle haitallisia aineita, joita vapautuu ilmaan. Esimerkiksi tuoksuaineet kuten terpeeni ja limoneeni ovat allergisoivia aineita. Kun terpeeni pääsee tekemiseen ilman kanssa, se muttuu formaldehydiksi, joka saastuttaa sisäilaa, ärsyttää limakalvoja ja voi aiheuttaa syöpää.

Ftalaatit ovat myös kemiallisia aineita, joita käytetään usein puhdistusaineissa. Ne liukenevat tuotteista ja leviävät ilman mukana päätyen lopulta ihmisen elimistöön. Tutkimusten mukaan ftalaatit aiheuttavat allergiaa ja astmaa. Niiden vaikutus lisääntymiseen ja sikiön kehitykseen voi olla vaarallinen, ja ne saattavat aiheuttaa syöpää.

Mieto puhdistusaine puhdistaa kodin turvallisesti

Viime aikoina olemme saaneet onneksi valikoimiimme terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä siivoustuotteita. Joutsenmerkillä varustettu tuote on varmasti hyvä valinta: ympäristöystävällinen, turvallinen ja luonnonmukainen. Luonnonmukaisissa puhdistusaineissa ei käytetä eläinkokeita, GMO-aineita, parabeeneja tai petrokemian tuotteita. Niissä ei äytetä fosfaateja, zeoliitteja tai säilöntä-, väri- tai hajusteiaineita. Ne sopivat yleensä hyvin allergisille ja herkälle iholle. Luonnonmukaiset puhdistustuotteet eivät rasita vesistöä ja ympäristöä yleensä.

Ekologisia puhdistusaineita valmistavat esimerkiksi Ole hyvä, Attitude, Ecover, Sonett, Minä ja Mummi, Elokuu tai Planet Pure. Niissä on käytetty raaka-aineita luonnon puhdistavia tuotteita, kuten teepuuta tai mäntyä, jotka hajoavat luontoon rasittamatta sitä.

Siirry alkuun