Luontaistuotteet.com

Karnosiini hidastaa ikääntymistä

Karnosiini on aminohappojen yhdistelmä, joka neutraloi lihasten soluja hapetusstessin happamuudelta. Karnosiinilla kestävyyttä voi lisätä olennaisesti urheilusuorituksissa ja palautusta nopeuttaa sen jälkeen. Vanhemmin karnosiinin määrä lihaksissa vähenee puoleen, joten vanhemmitenkin suorituskykyä voi ylläpitää karnosiinilisällä.

Karnosiini on luonnossa esiintyvä kahden aminohapon alaniinin ja histidiinin muodostama dipeptidi. Sitä on lihaksissa runsaasti, sillä sen tehtävä on huolehtia jokaisen solun ph-tasapainosta. Karnosiinia saa sellaisenaan liha- ja siipikarjatuotteitteista, mutta näiden karnosiinista ja muista aminohapoista suurin osa häviää kypsentämisessä. Elimistö pystyy myös itse valmistamaan karnosiinia muista aminohapoista lihaksissa.

Vuosia lisää karnosiinilla

Vuonna 2003 Tohtori Tolonen toi Suomen markkinoille karnosiinilisän ja valisti lukuisista amerikkalaistutkimuksista, joiden mukaan karnosiinin nauttiminen ravintolisänä tuo lisää terveitä elinvuosia. Suomen terveyskauppiaat valitsivat tuotteen vuoden terveytuotteeksi seuraavana vuonna. Karnosiinia on kuitenkin nautittu ravintolisänä Yhdysvalloissa jo 1930-luvulta saakka.

Karnosiini yksinkertaisesti hidastaa solujen vanhenemista neutraloimalla niiden ph:n suotuisaksi. Vapaat happiradikaalit, joita syntyy jatkuvasti elimistön erilaisten prosessien tuloksena sekä ulkopuolelta tulevana paineena kuten ilmansaasteina, vaurioittavat solujen dna:ta ja altistavat näin erilaisille sairauksille kuten syövälle. Karnosiinin ja erilaisten antioksidanttien merkitys solujen neutraloinnissa ja suojautumisessa vapailta radikaaleilta on olennainen.

Ikääntyvän ihmisen elimistössä tutkitusti jopa puolet vähemmän karnosiinia kuin terveen aikuisen elimistössä. Lihasmassa pienenee ja siten myös karnosiinin varastotilat vähenevät. Useissa amerikkalaistutkimuksissa on todettu, että karnosiinilisä vanhemmalla iällä on selvästi parantanut ihmisten vointia ja tuonut lisää elinvuosia.

Karnosiini palauttaa lihakset urheilun jälkeen

Urheilijat ja kuntoilijat, myös ihan perusliikuntaa harrastavat, hyötyvät suuresti karnosiinista, sillä se neutraloi nopeasti suorituksenjälkeisen maitohappokäymisen aiheuttaman hapokkuuden lihaksissa. Karnosiini antaa myös suorituksen aikana enemmän suorituskykyä, mutta sen vaikutus tuntuu suorituksen jälkeenkin niin, että lihaskipuja ei välttämättä esiinny sillä lihakset palautuvat nopeammin.

Kovaa urheilua harrastavien kannattaa ottaa lisänä erityisen vahvaa karnosiinia. Vanhuksille taas on omat valmisteensa ja naisille karnosiinivalmisteita, joissa on sinkkiä lisäksi. Karnosiinia ei voi ottaa yliannostusta, sillä elimistö tunnistaa sen ja vähentää omaa karnosiinintuotantoaan lihaksissa tarpeen mukaan.

Siirry alkuun