Luontaistuotteet.com
Kalsium Magnesium plus Sinkki, 100 tablettia, Solgar
10,60€
Piimax C Kalkki D, Hankintatukku
14,95€
Puhdas+ Kalsiumsitraatti 200 mg, Puhdas+ Caps
9,95€
Calcia 800 Plus, Hankintatukku
13,95€
Puhdas+ Kalsiumsitraatti 600 mg, Puhdas+ Caps
14,95€
Bio-Kalk+D3+K 150 tablettia, Pharma Nord
12,90€
Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Bioteekin
Elexir Pharma
Fitfarm
Hankintatukku
Leader
Now Foods
Pharma Nord
Polar Pharma
Puhdas+ Caps
Solgar
Holistic
Ledins
Lifestream
Skip
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Shopping4net luontaistuotteet
Voimia.com
Poista kaikki suodattimet

Kalkkivalmisteet

34 tuotetta 5 kaupasta

Kalsium parantaa luun tiheyttä

Kalsium eli kalkki on ihmisen elimistön yleisin ja kenties tärkein mineraali, jota on ihmisen elimistössä jopa kilon verran. Se on luuston tärkein rakennusaine, mutta sillä on monta muutakin tehtävää elimistössä.

Ihmisen luusto koostuu kalsiumista, luusto on siis käytännössä kalsiumin varastointipaikka. Mikäli kalsiumin saannissa on puutosta, elimistö alkaa käyttää luuston varastoja, jolloin luuntiheys heikkenee. Siksi on tärkeää huolehtia päivittäisestä riittävästä kalsiumin saannista.

Luuston lisäksi elimistö tarvitsee kalsiumia moneen muuhunkin toimintaan: se edistää normaalia veren hyytymistä, energia-aineenvaihduntaa, normaalia hermovälitystä, ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa, osallistuu solujen jakautumis- ja erikoistumisprosessiin ja on tarpeellinen hampaiden pysymiselle normaaleina.

Kasvavan lapsen ja imetysajan kalsiumin saanti

Normaalilla suomalaisella ruokavaliolla terve lapsi ja aikuinen saa kalsiumia riittävästi ellei mitään imeytymishäiriötä ole. On syytä huomioida, että D-vitamiinivajeessa kalsiumin imeytyminen heikentyy, sillä D-vitamiini on olennainen linkki kasliumin imeytymisessä.

Nykytiedon valossa kasvavan lapsen tai nuoren eikä raskaana olevan tai imettävän äidin ei ole tarvetta nauttia muita enemmän kalsiumia sisältäviä ruoka-aineita, sillä kasvuiässä ja raskausaikana hormonin tehostavat kalsiumin imeytymistä olennaisesti muuhun tilaan verrattuna. Tällöin suurempi osa nautitusta kalsiumista imeytyy kehon käytettäväksi.

Imetysaikana taas elimistö käyttää joka tapauksessa kalsiumia luustosta, toisin sanoen ruuasta nautittu suurempi määrä kalsiumia ei vähennä sen katoa luustosta. Kalsiumvaje on kuitenkin tärkeää korjata imetyksen jälkeen kuntoon.

Kalsium ja vanhukset

Vanhuksilla kalsiumvaje on todellinen ja johtaa joillakin suorastaan sairauteen eli osteoboroosiin. Syynä tähän on huono kalsiumin imeytyminen, sillä elimistö ei osaa enää käyttää D-vitamiinia hyväksi niin tehokkaasti. Vanhusten onkin syytä ottaa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia ravintolisänä.

Kalsiumista on todettu olevan hyötyä myös laihdutuksessa, sillä se edistää rasvan palamista.

Kalsium on keholle tärkeä kivennäisaine, joka vaikuttaa hormonien toimintaan, sydämen toimimiseen ja nestetasapainon säätelyyn. Kalsiumin tuo myös lujuuden luustolle ja hampaille. Riittävä kalsiumin saanti ehkäisee tehokkaasti osteoporoosin syntymistä. 

Kalsiumin saanti on erityisen tärkeää lapsen ollessa kasvuiässä, naisen ollessa raskaana tai imetettäessä, vaihdevuosina tai vanhenemisen yhteydessä, kun luut haurastuvat. Aikuisen ihmisen luustossa kalsiumia on noin kilon verran ja muutokset luissa aiheuttavat sen, että kalsiumia on saatava ruokavaliosta tai lisäravinteena päivittäin. Terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat myös pitämään luuston kunnossa. 

Kalsiumin saantisuositukset

Kalsiumia saa helpoiten ruoasta käyttämällä päivittäin maitovalmisteita. Myös kalatuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia. Jos kalsiumin tarve on suuri, suositellaan kuitenkin käytettäväksi lisänä kalsiumvalmisteita. Kalsiumvalmisteisiin on usein lisätty mukaan d-vitamiinia, koska se vaikuttaa olennaisesti kalsiumin imeytymiseen. Kalsiumvalmisteet kannattaa ottaa aterian yhteydessä, niin ne imeytyvät paremmin. Vanhuksilla on usein jo ongelmia kalsiumin imeytymisessä, joten yli 60-vuotiaille suositellaankin 500-1000 mg kalsiumlisää päivittäin käytettäväksi. Kalsiumin tarve vaihtelee henkilön iästä, sukupuolesta ja elämäntilanteesta riippuen 500-1000 mg päivässä. 

 

Siirry alkuun