Luontaistuotteet.com

K-vitamiinit

6 tuotetta 3 kaupasta

K-vitamiinit

K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymiseen ja luiden pysymiseen kunnossa. K-vitamiinivarastomme ehtyvät nopeasti esimerkiksi ripulitaudissa.

K-vitamiini koostuu kasvisten fyllokinonista (K1) ja suolistobakteerien muodostamasta menadionista (K2). Eläinruoassa on molempia, tosin K2 melko vähän. K2 vitamiinia on maksassa, munuaisissa, munissa ja joissakin juustoissa. 

K-vitamiinia ei ole äidinmaidossa eikä vastasyntyneen suolistokaan sitä vielä tuota, joten vastasyntyneille annetaan K-vitamiinipistos heti syntymän jälkeen. Vastasyntyneillä K-vitamiinin puutosta saattaakin esiintyä, mikäli pistosta ei anneta. Puutos näkyy veren hyytymisen häiröinä. Aikuisilla K-vitamiinin puutos saattaa kehittyä melko nopeastikin esimerkiksi ripulitaudissa, antibioottien runsaassa käytössä tai sappirakon vajaatoiminnassa, sillä elimistömme K-vitamiinivarastot ovat melko pienet.

K-vitamiini on rasvaliukoinen, joten sitä varastoituu kuitenkin jonkin verran. K-vitamiinia on sydämessä, lihaksissa ja munuaisissa.

K-vitamiinin tehtävät

K1 vitamiinilla on tärkeä rooli veren hyytymistekijöiden valmistuksessa. K2-vitamiini taas edistää luiden pysymistä normaalina. K2-vitamiinia on useita erilaisia, ne kulkevat elimistössä eri tavalla. K-vitamiini toimii aktivoimalla proteiineja, jotta nämä sitovat itseensä kalsiumia ja vievät sitä luiden soluihin. 

K-vitamiinin lähteet

K1-vitamiinia saa vihreistä kasviksista, kuten ruusu- ja parsakaaleja ja kaaleista ylipäätään, pavuista, pinaateista ja tummista salaateista. K2-vitamiinin lähteitä lueteltiin jo aiemmin. Sitä muodostuu myös tiettyjen bakteerien toiminnasta. Esimerkiksi Japanissa tehdään nattoa, käyneitä soijapapuja, jossa on erittäin runsaasti K2 -vitamiinia. Länsimaissa ruoka ei ole kovin tunnettu, mutta sen syöminen varmistaisi sataprosenttisesti K2-vitamiinin saannin.

K-vitamiineja saa myös purkeista, synteettisinä valmisteina, mutta se on hieman erilaista, sillä se on vesiliukoista. Luonnollinen K-vitamiini ei ole suurina määrinäkään elimistölle myrkyllistä, mutta synteettistä K-vitamiinia ei saa nauttia yli suositusten.

K-vitamiinin suositusannoksia ei oikeastaan ole Suomessa olemassa. Tutkimukset osoittavat, että 45 µg päivässä on riittävä määrä luuston normaalia toimintaa sekä veren hyytymistä varten.

Siirry alkuun