Luontaistuotteet.com

Hunaja, joka kodin yleislääke

Hunaja on erittäin makeaa, mutta se ei laita verensokeria heilumaan kuten sokeri. Lisäksi sitä voi käyttää yskänlääkkeenä, flunssan oireita lievittämään sekä ulkoisesti palovammoihin, auringonpolttamiin ja ihottumaan. Oikeastaan se on paljon enemmän kuin hunaja, sekä on superfood, jota on käytetty herkkuna ja terveydenhoidossa tuhansia vuosia.

Hunaja sisältää yli 200 luonnon omaa tehoainetta kuten vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja aminohappoja. Siinä on nopeita rypälesokereita, joista keho saa nopeasti energiaa aktiiviseen käyttöön. Hunaja onkin erittäin hyvä lisä urheilijalle esimerkiksi urheilujuomien makeuttajaksi, sillä se pitää verensokerin tasaisena pitkään. Hunaja on itse kullekkin hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon päivittäin nautittavaksi.

Hunaja on 10-15 prosenttia makeampaa kuin sokeri, mutta siinä on viidesosan vähemmän sokereita. 

Hunajalajit ja hunajajuomat

Hunajan superterveellisiin ominaisuuksiin on herätty maailmalla viime vuosina. Kysynnän mukana kehitetään uusia tuotteita, kuten esimerkiksi kukkaissiitepöly + hunaja -tuotteet, jotka todella ovat superfoodeja. Suomalaisissa ruokakaupoissa on perinteisesti ollut tarjolla paikallisten tuottajien hunajoita, luontaistuotteiden verkkokaupoista taas saa myös ulkomaista luomuhunajaa.

Hunajan ravintosisältö vaihtelee hieman sen mukaan, mistä kukista mehiläiset mettä imevät. Esimerkiksi uusi-seelantilaista manukahunajaa pidetään erityisen terveellisenä. Kotimaisissa hunajissa on esimerkiksi kanervahunajaa ja sekakukkahunajaa. Kotimaista luomuhunajaa on niinikään aika hyvin tarjolla, riippuen tietysti vuodesta ja sadosta. 

Kannattaa huomioida, että juoksevassa hunajassa ei ole enää kaikkia mahdollisia hunajan ainesosia tallella, sillä se kärsii aina käsittelystä. Hunajaa ei myöskään saa kuumentaa kuumaksi, sillä kuumennuksessa katoaa ravintoaineita.

Hunajan terveysvaikutukset

Hunajalla on lukuisia terveysvaikutuksia:

  • parantaa vastustuskykyä ja edistää hyvinvointia
  • neutraloi vatsahappoisuutta ja toisaalta auttaa myös alihappoisuuteen
  • laskee verensokeria, laskee sydämen rytmiä ja verenpainetta
  • pitkäaikaisessa käytössä vahvistaa sydänlihasta
  • auttaa nukahtamaan
  • kosteuttaa ja pehmentää ihoa, aktivoi ihon aineenvaihduntaa

Hunajalla hoidetaan:

  • mahahaavan hoitoon, hidastaa antibakteerisena vatsahaavan bakteerien kasvua ja antaa haavalle näin aikaa parantua
  • tulehtuneiden haavojen hoitoon, ehkäisee mikrobien ja bakteerien kasvua
  • palovammojen ja auringonpolttamien hoitoon
  • ihottuman ja ärtyneen ihon hoitoon

 

Siirry alkuun