Luontaistuotteet.com

Elintärkeä hiilihydraatti

Hetki sitten oltiin kovasti sitä mieltä, että hiilihydraatteja ei ihminen tarvitse. Ruokavalio tuntui olevan yhä enemmän proteiinivoittoista. Kun tarkemmin sitä miettii niin ymmärtää, ettei ihminen vain voi elää ilman hiilihydraatteja. Mikä meillä toimisi polttoaineena, elleivät hiilihydraatit? Onneksi nyt on palattu vähän takaisin siitä harhaanjohtavasta polusta, ettei hiilihydraatteja tarvittaisi, sillä ruokavalio, joka ei sisällä hiilihydraatteja, voi aiheuttaa pidemmän ajan kuluessa puutostilan elimistöön.  

Mitä on hiilihydraatti?

Hiilihydraatit ovat meidän tärkeimpiä energian lähteitä. Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys sekä ravintokuidut. Alunperin nämä ovat siis orgaanisia yhdisteitä, jotka koostuvan vedystä, hiilestä ja hapesta. Hiilihydraatit pystyvät vapauttamaan nopeasti energiaa elimistölle. Glukoosi on ainut aine jota aivot voivat käyttää. Hiilihydraatteja tarvitaan moneen, sillä ne auttavat kasvua, lihastyötä, aineenvaihdunnan, hermoston ja elinten toimintaa. Hiilihydraatteja tarvitaan, jotta proteiinit voivat keskittyä elimistössä tärkeisiin tehtäviin, rasvojen hajottamiseen, lisäksi ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu elimistössä glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan tarpeen tullen käyttää energiaksi.

Hiilihydraattien avulla ihminen pysyy virkeänä, sekä vastustuskykyisenä ja lisäksi sen avulla raskaista kuormituksista palaudumme nopeammin. Hiilihydraatteja ei ole siis mikään syy pelätä, sillä niitä tarvitaan, hyviä ja hitaita hiilihydraatteja. Laatu ratkaisee tässäkin asiassa. Liika hiilihydraattien saati voi toki lihottaa ja nykyisin syödään paljon turhia hiilihydraatteja. Tutkimusten mukaan on huomattu, että esimerkiksi urheilusuorituksesta palautuessa on tarpeellista saada hiilihydraatteja, jotta elimistö voi polttaa rasvaa mahdollisimman tehokkaasti. 

Mistä saa hiilihydraatteja?

Hiilihydraatit on jaettu niin sanotusti hyviin eli hitaasti verensokeria nostaviin ja imeytyviin hiilihydraatteihin sekä nopeasti elimistöön imeytyviin ja verensokeria nostaviin hiilareihin. Suositeltavaa on, että hiilihydraattien laatuun kiinnitetään huomiota ja lisätään hitaita hiilihydraatteja ja vähennetään nopeita hiilareita. Hitaita hiilareita saa esimerkiksi kasviksista, täysjyväviljoista ja joistain marjoista ja hedelmistä. Nämä myös pitävät verensokerin pidempään tasaisena. Nopeita hiilihydraatteja saa sokerista ja vaaleista viljoista. Hiilarituotteita suositaan treenaajien keskuudessa ja niitä saakin palautumiseen tarkoitettuna hyvin erilaisia. Palautumisen kannalta hiilihydraatit ovat ehdoton, jotta palautuminen on nopeaa ja treenin hyöty maksimaalinen.

Siirry alkuun