Luontaistuotteet.com

Happo-emästasapaino (PH-balance)

Länsimaiselle ruokavaliolle on tyypillistä se, että elimistö on sen seurauksena jatkuvasti lievästi happaman puolella, vaikka ihmisen elimistö säätelee tehokkaasti elimistön nesteiden happo-emästasapainoa (PH-balance).

Periaatteessa terveen ihmisen munuaiset ja keuhkot säätelevät elimistön nesteiden hapokkuutta niin tehokkaasti, että nesteet pysyvät ihmiselle optimaalisessa PH:ssa 7,35–7,45 välillä, eli lievästi emäksisenä. Jos ph poikkeaa tästä haarukasta yhtään, on keho ikään kuin hälytystilassa, sillä mikään aineenvaihdunta ei toimi normaalisti väärässä ph:ssa.

Länsimainen ruoka on erittäin happamoittavaa. Esimerkiksi runsaasti lihan ja eläinperäisten tuotteiden, kuten maidon nauttiminen sekä valkoiset jauhot saattavat happamoittaa kehoa, mikäli kehon tasapainottavat tekijät eivät toimi oikein. Esimerkiksi vanhuksilla keho alkaa vähitellen happamoitua, sillä munuaiset ja keuhkot eivät enää toimi yhtä tehokkaasti happo-emästasapainoa ylläpitäessään.

Joidenkin tutkimusten mukaan länsimainen ruokavalio pitää elimistöä jatkuvasti lievästi happamana. Nämä tutkimukset pitävät happamuutta syynä useille sairauksille, kuten monille syöville ja sydän- ja verisuonitaudeille. Toisten tutkimusten mukaan taas mikään ulkoinen tekijä, liian happamat tai emäksiset ruuat, eivät voi vaikuttaa ihmisen sisäiseen happamuuteen terveellä ihmisellä.

Sooda ja mineraalit ph-tasapainon ydin

Ruokavaliolla happo-emästasapainoa eli ph-tasapainoa voi pitää kunnossa syömässä perinteisen ruokaympyrän mukaisesti. Lihaa ja maitotuotteita hillitysti ja paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Valkoiset, puhdistetut viljat kannattaa jättää kokonaan pois ruokavaliosta ja nauttia viljat aina täysjyvänä. Viljojen nauttiminen kannattaa mitoittaa energiantarpeen mukaan, eli aktiivisen kannattaa syödä enemmän kuin vähemmän aktiivisen. Perunassa on kaliumia, sitä kannattaa syödä silloin tällöin. Maitotuotteissa ja kananmunassa taas on hyviä proteiineja sekä bakteereja, niitäkin kannattaa nauttia mutta kohtuudella.

Kun ruokavalio on kunnossa, elimistön ph:ta voi korjata vielä tasapainottavilla luontaistuotteilla. Sooda emäksisöi tehokkaasti, mutta sitäkään ei kannata käyttää liikaa, ettei elimistö mene liian emäksiseksi. Tasapainottavissa luontaistuotteissa on runsaasti tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, kromia, rautaa, kuparia ja magnesiumia.

Kivennäisaineita voi lisätä ruokavalioon tehokkaasti myös vaihtamalla puhdistetun suolan esimerkiksi ruususuolaan. Tällöin on kuitenkin tärkeää huolehtia riittävästä jodin saannista, sillä ruususuolassa ei ole jodia tarpeeksi eikä siihen ole sitä lisätty. Jodia saa luontaisesti esimerkiksi merilevästä.

Tehokas ph-tasapainon ylläpitäjä on Turun yliopistossa tutkittu Havupuu-uutejuoma, joka on täysin luonnollinen länsirannikon havupuista uutettu antioksidantti. Havupuu-uutejuoma on auttanut tehokkaasti hyvin erilaisiin vaivoihin vatsavaivoista iho-ongelmiin.

Siirry alkuun