Luontaistuotteet.com

Hamppu on yksi täydellisimmistä ruoka-aineista

Hamppu on erittäin ravinnetiheä kasvi, jota voi käyttää harvinaisen monipuolisesti päivittäisessä ruokavaliossa. Hamppua on saatavilla rouheena, siemeninä ja öljynä, jota voi käyttää salaatissa tai ottaa sellaisenaan. Hamppu oli maailman tärkein viljelyskasvi aina 1900-luvulle saakka.

Hamppukasvilla on erittäin vahvat ja tärkeät juuri ihmiskunnan historiassa lähes kautta maapallon. Se oli tuhansien vuosien ajan tärkein viljelyskasvi sen monipuolisuuden vuoksi. Siitä saatiin tärkeitä proteiineja, valmistettiin erittäin kestävää köyttä, kangasta, hajusteita, paperia, lääkkeitä... Hampun kulta-aika kesti aina 1970-luvulle saakka, jolloin kuituhamppu tarkoituksella mustamaalattiin yhdistämällä se huumehamppuun. Huumehamppu eloi marihuana on kyllä samansukuinen kasvi, cannabis sativa, mutta täysin eri laji. Kuituhampussa ei ole huumaavia aineita lainkaan.

Hamppua myös Suomesta

Nykyään myös kotimaisia hampputuotteita on saatavilla, sillä sastamalalainen Impolan tila viljelee ja valmistaa hamppurouheita ja siemeniä myyntiin. Impolan tilalta saa myös hamppuöljyä. On tutkittu, että Suomen kylmissä oloissa hampun ravinnepitoisuus kasvaa, sillä esimerkiksi omega-3 rasvahappoja siinä on enemmän kuin muualla viljellyssä.

Euroopasta ja muualta tulevia hampputuotteita on eri merkeillä: CocoVi, Hyvä Olo, Voimaruoka, Geweda, Natural Foods. 

Hampun käyttö

Hamppu on harvinaisen monipuolinen superfood, jonka käytössä ei ole periaatteessa rajoja, mutta jota kuitenkin suuren kuitupitoisuuden vuoksi kannattaa käyttää hillitysti.

Kuorittuja pellavansiemeniä voi käyttää mihin vaan, jugurtin ja marjojen päälle, sopan päälle, koristeeksi jälkiruokiin tai kakkuihin... Rouhetta voi käyttää leivonnassa tai sellaisenaan samaan tapaan kuin siemeniäkin. Rouheet ja kokonaiset siemenet pehmenevät liottamalla yön yli. Näin ne maistuvat hyviltä pehmeiltä smoothiessa.

Hamppuöljyä ei saa kuumentaa, mutta se on maukas salaatinkastikkeen pohjana tai sitä voi lorauttaa ruokaan tai jälkiruokaan lopuksi. Myös leivän kastamiseen se on hyvä.

Hampun terveysvaikutukset

Hamppu on säännöllisesti nautittuna erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon. Se sisältää 20 aminohappoa ja siinä on lisäksi runsaasti E- ja B-vitamiineja ja omega-3,-6 ja -9 rasvahappoja. 

Näin hamppu edistää terveyttämme:

  • edistää sydämen ja verisuonten terveyttä
  • ehkäisee tulehdusta koko kehossa
  • parantaa ihon hyvinvointia
  • auttaa atooppiseen ihoon ja psoriasikseen
  • auttaa useiden syöpätyyppien hoidossa
  • ehkäisee neurologisten sairauksien syntymistä
  • auttaa Ahlzheimerin taudin oireisiin
  • ehkäisee sydänhalvauksen riskiä ja rytmihäiriöitä
  • auttaa osteoboroosin ehkäisyyn ja hoitoon
  • edesauttaa aivojen ja muistin terveyttä
Siirry alkuun