Luontaistuotteet.com

Gluteenittomien tuotteiden suosio kasvamassa

Vielä kymmenen vuotta sitten keliaakikoilla oli leivoshyllyllä ongelma: valitko sitruunamuffinsi vai keksi. Tähän päivän mennessä gluteenittomien tuotteiden valikoima on moninkertaistunut. Osittain se johtuu gluteenittomuuden trendikkyydestä, osittain taas siitä, että monet meistä ovat tajunneet olevansa viljoille yliherkkiä.

Gluteeniviljat ovat gluteeniproteiinia sisältäviä viljoja, kuten ruis, ohra, vehnä, speltti, riusvehnä ja kamut-vilja. Kaura on luontaisesti gluteeniton, mutta kaikki keliaakikot eivät voi sitä syödä. Gluteenittomalla ruokavaliolla on kuitenkin käytettävissä monia viljoja, kuten riisi, hirssi, tattari, kvinoa tai amarantti.

Kaikkien suolisto ei kestä viljan gluteenia

Monen suolisto ei kestä viljan gluteenia, vähiten keliaakikkojen. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, johon auttaa ainoastaan gluteeniton ruokavalio. Moni on myöskin yliherkkä vehnälle, joka onkin eräs allergisoivimmista aineista maailmassa. Myös ärtyvän suolen oireyhtymään voi saada apua gluteenittomasta ruokavaliosta. Viljat ovat olleet ihmisen ravintoa kohtuullisen vähän aikaa, vasta alle 10 000 vuoden ajan. Tämän vuoksi epäillään, ettei evoluutio ole vielä ehtinyt mukaan, eli kaikkien elimistöt eivät ole vielä oppineet sietämään gluteenia.

Gluteeniyliherkkyydessä periaatteessa terve suolisto reagoi gluteeniin kuin keliaakikon suolisto. Gluteeniyliherkkyydestä kärsiviä on todennäköisesti yhtä paljon kuin keliaakikkojakin. Useat ovat muuttaneet elämäntapansa gluteenittomaksi, vaikka eivät sairastakaan keliakiaa. Gluteenittomuudesta on haettu energiaa, painonpudotusta ja kehon puhdistusta.

Viljattomalla tai gluteenittomalla ruokavaliolla tulee huolehtia siitä, että esimerkiksi rauta, kalsium, B-vitamiinit ja kuidun saa jostain muualta, kun viljoja ei syödä.

Viljat saattavat piillä joidenkin sairauksien takana

Gluteenittomuus-villitys ei todennäköisesti ole ohimenevä trendi. Joidenkin tutkimusten mukaan osa viljoista saattaa piillä sairauksien takana. Keliakia ja gluteeniyliherkkyys on liitetty jopa 200 eri sairauteen, kuten useisiin autoimmuunisairauksiin, syöpiin ja psyykkisiin sairauksiin.

On myös mahdollista, että gluteeni liittyy elimistössä vellovaan matala-asteiseen tulehdukseen, joka voi huonotaa suoliston kuntoa ja johtaa rappeumasairauksiin. Useinkin gluteeniton ruokavalio tehoaa rappeumasairauksien hoitoon.

Gluteenittomuus on nouseva trendi

Gluteenittomien tuotteiden valikoimat ovat ilahduttavasti kasvaneet viime aikoina. Esimerkiksi jauheita, pastoja ja hiutaleita on jo hyvin monenlaisia, esimerkiksi hirssijauhoja, jyttejauhoja ja kastanjajauhoja. Myös gluteenittomia leipiä on huomattavasti enemmän. Pakastealtaista löytää kahvileipiä, pakastetaikinoita ja -pitsoja tai muuta pikkusuolaista. Myös leipomon tuotteet ovat laajentaneet valikoiminsa gluteenittomiin. Gluteenittomille on myös tarjolla omia proteiinijauheita, kuten riisiproteiinia ja hamppuproteiinia.


 

Siirry alkuun