Luontaistuotteet.com

Hyvää ruokaa puhtaasti ja luonnollisesti

Elintarvikevalikoimien laajentuminen kaupoissa on silmäänpistävää. Varsinkin eksoottisempien tuotteiden, luomutuotteiden ja lisäaineettomien elintarvikkeiden valikoimat ovat kasvaneet valtavasti viime vuosina. Esimerkiksi riisivalikoimista löytyy tavallisen riisin lisäksi basmatiriisiä, jasmiiniriisiä, punaista riisiä, mustaa riisiä ja niin edelleen. Kokonaan uusi tuttavuus on monelle spelt eli alkuvehnä, joka on jalostettua vehnää ravinteikkaampi vilja.

Luomuelintarvikkeiden sallittuja ainesosia säädellään tarkkaan. Niiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympärisöä kunnioittaviin valintoihin. EU:n asetusten mukaan luomuna saa myydä vain sellaisia tuotteita, joiden raaka-aineista vähintään 95 % on luonnonmukaisesti tuotettu.

Kuivaliha on maukas ja terveellinen välipala

Liha sopii, yllättävää kyllä, erinomaisesti myös välipalaksi. Kuivaaminen on ollut mahdollisesti ihmiskunnan ensimmäinen tapa säilöä lihaa. Nykyään kuivalihaa käytetään eväänä kuten jo vuosituhansia sitten, mutta myös välipalana ja herkkuna. Se on terveellistä ja pitää nälän loitolla pitkään, sillä luonnollisesti sen proteiinipitoisuus on hyvin korkea.

Pastaa muusta kuin vehnästä

Vehnästä tehtyä pastaa ei voi kutsua varsinaiseksi terveysruoaksi. Muusta kuin vehnästä valmistettujen pastojen valikoimat ovat laajentuneet reippaasti. Pastaa valmistetaan esimerkiksi härkäpapuista, mustapavuista, tattarista, riisistä, maissista jne. Riisi- tai tattaripastat sopivat hyvin esimeriksi gluteenittomaan ruokavalioon, ja ovat tavallista vehnäpastaa huomattavasti ravinteikkaampi ja terveellisempi versio. 

Pavuilla on loistava ravintoarvo

Pavut ovat vähän käytetty proteiininlähde esimerkiksi lihoihin verrattuna. Papujen, vaikkapa härkäpapun, ravintoarvo on erinomainen: hitaasti imeytytviä hiilihydraatteja, runsaasti kuituja, paljon proteiinia ja ainoastaan 1 % rasvaa. Erityisen hyvin pavut sopivat laihduttajille, urheilijoille, vegaaneille ja kasvissyöjille. 

Riisi ruokkii yli puolet maapallon ihmisistä

Riisi on maailman viljellyin viljalaji. Erilaisia riisilajeja on saatavilla myös Suomessa joka lähtöön: valkoisena, tummana, punaisena tai mustana. Vaalean riisin sijaan kannattaa suosia tummaa riisiä, joka sulaa hitaammin kuin vaalea. Tumma riisi sisältää mangaania, rautaa, magnesiumia, seleeniä, antioksidantteja, kuituja ja muita ravinteita.

Vaihda jalostettu vehnä alkuperäiseen speltvehnään

Spelt on maukas ja ravinteikas alkuperäisvilja, joka on tavallista vehnää huomattavasti terveellisempi ja ravinteikkaampi vaihtoehto. Se esimerkiksi parantaa aineenvaihduntaa, imeytyy ja sulaa hyvin sekä vahvistaa ja uudistaa kehoa. Se on ekologinen vilja, sillä se sietää hyvin esimerkiksi homekasvustoja ilman torjunta-aineita. Speltissä on runsaasti hyviä kuituja, hitaasti vaikuttavia hiilihydraatteja sekä B-vitamiinia.

Siirry alkuun