Luontaistuotteet.com

D-vitamiinit

D-vitamiini eli kolekalsiferolia muodostuu ihmisen ihossa auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi sitä saa ravinnosta. D-vitamiinin puutos vaikuttaa ihmiseen monin eri tavoin.

Tuoreen Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukan useampi kuin joka kolmas suomalaisista kärsi D-vitamiinivajeesta. Toinen tuore tutkimus osoittaa, että joka viides masennus olisi estettävissä riittävällä D-vitamiinin saannilla. Kolmas tutkimus taas osoittaa, että sydän- ja verisuonipotilaat voivat paremmin ja lähtivät paranemaan riittävällä D-vitamiinin saannilla.

D-vitamiini puhuttaa ja keskuteluttaa tänä päivänä paljon. Erityisen paljon puhuttaan riittävästä D-vitamiinin saannista, sillä aivan tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten vuosia noudattamat saantisuositukset perustuvat virheelliseen tutkimustulokseen ja ovat jopa kymmenesosan liian pienet!

D-vitamiinin tehtävät

D-vitamiinin tärkeitä tehtäviä löydetään koko ajan lisää uusissa tutkimuksissa. D-vitamiini on erityisen tärkeää luuston kannalta, sillä se auttaa luuston kannalta elintärkeitä kivennäisaineita kuten kalsiumia imeytymään. Elintärkeää D-vitamiini on ihmisen aivoille, sillä se on yksi masennusta ehkäisevä vitamiini. Se auttaa myös muistamaan, oppimaan ja keskittymään paremmin.

D-vitamiinit lähteet

D-vitamiini on rasvaliukoinen ja siksi sitä saa rasvoista, lähinnä kalan rasvoista. Jonkin verran D-vitamiinia on joidenkin kasvien, kuten pellavan, öljyssä. Nykyään kyseistä vitamiinia saa myös maitotuotteista, sillä sitä lisätään Suomen meijereissä muihin paitsi luomumaitotuotteisiin.

D-vitamiinin tärkein lähde on kuitenkin aurinko, jonka UV-säteilyn vaikutuksesta ihon kollageeni muodostaa D-vitamiia kehon tarpeisiin. Vanhemmiten ihon kollageeni ja samalla sen kyky tehdä tätä elintärkeää vitamiinia vähenee. Pohjoisella pallonpuoliskolla on niinikään se ongelma, että aurinko paistaa tarpeeksi D-vitamiinin muodostusta varten vain muutaman kuukauden vuodessa. Lisäksi on syytä huomioida, että aurinkovoiteet estävät UV-säteilyn pääsyn iholle ja siten myös vitamiinin synnyn.

THL suosittelee kaikkia suomalaisia nauttimaan D-vitamiinia 10 ug ympäri vuoden, lapsille ja vanhuksille vähän enemmän. Mikäli uusia tutkimuksia virheellisistä saantisuosituksista on uskomista, riittävän D-vitamiinitason saa kuitenkin vasta 100 ug päivässä

D-vitamiinipitoisuuksista käytetään usein myös kansainvälistä yksikköä eli IU:ta, jonka määrä on 10 ug = 400 IU:ta.

Suurina määrinä rasvaliukoinen D-vitamiini saattaa aiheuttaa myrkytystilan. 

Siirry alkuun