Luontaistuotteet.com

Chia-siemenissä on valtavasti kuitua ja omega-3-rasvahappoja

Chia-siemenien superfood-maine ei todellakaan ole tuulesta temmattu. Niillä on monia loistavia ominaisuuksia. Ensinnäkin, niissä on rutkasti harvinaisia ja ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, valtavasti kuitua sekä roimasti proteiineja, antioksidantteja ja kalsiumia. Runsas ravintoainepitoisuus edistää terveyttä hyvin monilla eri tavoilla.

Sana chia tarkoittaa voimistaa, ja chia onkin varsinaista voimaruokaa. Chia on ollut esimerkiksi juoksijoiden suosiossa. Atsteekkien perusruokavalioon chia kuului jo vuosituhansia sitten. Heille chia oli niin arvokasta, että sitä saattettiin käyttää jopa valuuttana.

Chia-siemeniä on kätevä käyttää esimerkiksi smoothieissa tai salaateissa. Chia-siementen ravinteet imeytyvät hyvin ilman murskaamista, toisin kuin muut siemenet. Siemenet kannattaa kuitenkin turvottaa ennen syömistä. Chia-siemeniä ei kannata syödä enempää kuin 15 grammaa päivässä.

Näin chia-siementen runsas ravinnepitoisuus edistää terveyttä

 1. Omega-3-rasvahapot edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä, alentavat verenpainetta, lisäävät hyvän kolesterolin määrää sekä laskevat huonon kolesterolin määrää. Jopa 21 % chian painosta on omega-3-rasvahappoja, mikä on suhteessa eniten maailmassa.

 2. Ravintokuitu pitää verensokerin tasaisena ja parantaa suoliston hyvinvointia.

 3. Proteiini pitää kylläisenä pitkään, tasoittaa verensokeria ja toimii elimistön rakennusaineena.

 4. Tryptofaani säätelee ruokahalua, parantaa unta ja mielialaa.

 5. Kalsium vahvistaa luustoa ja hampaita sekä voi ehkäistä osteoporoosia.

 6. Mangaani on tärkeä luustolle ja auttaa hyödyntämään erilaisia ravinteita, kuten biotiinia.

 7. Fosfori auttaa proteiinia rakentamaan soluja ja kudoksia.

 8. Runsas antioksidanttipitoisuus estävät vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja elimistössä, ja parantavat näin yleishyvinvointia, ehkäisevät ikääntymisen merkkejä sekä estävät tulehdusta. Chia-siementen ORAC-luku eli antioksidanttien tehokkuusarvo on 11 100 eli hyvin korkea.

 9. Magnesium vahvistaa luustoa, vähentää tulehdusta, parantaa insuliiniherkkyyttä, madaltaa verenpainetta ja ehkäisee sydäntauteja.

 10. Rauta estää anemiaa ja pitää energiatasot korkealla.

 11. Sinkki on tärkeä hivenaine ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin, ehkäisee infektioita, edistää kasvua ja kehitystä, parantaa aknea ja pitää testosteronin tason normaalina.

 12. E-vitamiini toimii antioksidanttina ehkäisten soluja hapettumasta ja parantaen näin koknaishyvinvointia. Se on myös tärkeä iholle.

 13. Fosfori parantaa energia-aineenvaihduntaa sekä happo-emäs-tasapainoa.

 14. Seleeni on antioksidantti ja hivenaine, joka ehkäisee tulehduksia, suojaa syövältä, lisää vastustuskykyä, vahvistaa maksaa sekä pitää yllä ihon, silmien ja hiusten hyvinvointia.

Siirry alkuun