Luontaistuotteet.com

C-vitamiinit

C-vitamiini on yksi tunnetuimmista vitamiineista, ja yksi ensimmäisenä tutuksi tulleista vitamiineista. C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on monitehovitamiini, joka suheeraa hyvin eri puolilla kehoamme vaikuttaen erittäin kokonaisvaltaisesti immuunijärjestelmään ja yleiseen hyvinvointiin.

C-vitamiini eli askorbiinihappo on tuttu myös ruoka-aineiden tuoteselosteista: sitä käytetään säilönnässä säilyttämään kasvisten värin. Ihmisen elimistölle askorbiinihappo on kuitenkin vielä tärkeämpi kuin säilykkeille.

C-vitamiinia saa kaikista kasvikunnan tuotteista jonkin verran, mutta erityisen paljon sitä on sitrushedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa. C-vitamiini häviää kypsennyksen aikana, siksi on tärkeää nauttia hedelmiä, kasviksia ja marjoja monipuolisesti raakana päivittäin. Vanha sääntö onkin, että viisi hedelmää tai vihannesta päivässä pitää terveenä.

C-vitamiinin monet tehtävät

C-vitamiinin suurin tehtävä on immuunijärjestelmän ylläpito, sillä se on tärkeä antioksidantti. C-vitamiini edistää solujen suojautumista erilaisilta reaktiivisilta happiyhdisteiltä, kuten vapailta radikaaleilta. Reaktiiviset happiyhdisteet voivat vahingoittaa soluja, proteiineja ja perimää.

Toinen C-vitamiinin tärkeä tehtävä on auttaa raudan imeytymisessä sekä palauttaa E-vitamiinia sen normaaliin muotoon. C-vitamiinilla on niinikään tärkeitä tehtäviä energia-aineenvaihdunnassa, psykologisissa toiminnoissa, hermoston normaalissa toiminnassa sekä edesauttaa normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, luuston, rustojen, ikenien sekä ihon normaalia toimintaa varten.

C-vitamiinin puutos

C-vitamiinin puutos tuli tutuksi aikoinaan varsinkin merimiehille, jotka matkustivat kuukausikaupalla merillä ilman mitään tuoretta syötävää. C-vitamiinin puutos eli keripukki näkyi haavaumien tulona ja niiden hitaana paranemisena sekä immuunijärjestelmän heikkoutena. Keripukki johti lopulta kuolemaan, ellei sitä alettu hoitaa C-vitamiinilla.

C-vitamiinin puutos johtaa nykyään harvoin keripukkiin saakka, sillä tietoisuus siitä on maailmalla hyvin laaja. Lievä puutos sen sijaan näkyy pian immuunijärjestelmän heikkoutena, alituisena sairasteluna sekä väsymyksenä ja uupumuksena, johon liittyy raudan puute eli anemia. C-vitamiini kun auttaa raudan imeytymisessä.

C-vitamiin saantisuositus

Terve aikuinen tarvitsee 75 mg päivässä C-vitamiinia. 40 mg päivittäisellä saannilla voi jo näkyä puutosoireita. C-vitamiinia ei voi nauttia liikaa, ainakaan ruuasta, sillä ylimääräiset vitamiinit häipyvät kyllä virtsan mukana pois elimistöstä. Keho varastoi C-vitamiinia yleensä noin kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.

Tupakoitsija tarvitsee C-vitamiinia enemmän kuin tupakoimaton, sillä tämän keho kuluttaa sitä enemmän. Tupakoitsijan kannattaakin ottaa vitamiinia purkista varmistaakseen sen riittävä saanti.

Samoin raskasta liikuntaa harrastavat ja urheilijat tarvitsevat ainakin kolmanneksen enemmän C-vitamiinia, sillä raskat fyysinen suoritus kuluttaa runsaasti C-vitamiinia.

Siirry alkuun