Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
Biomed
Bioteekin
Elexir Pharma
Hankintatukku
Now Foods
Pharma Nord
Puhdas+ Caps
Self Omninutrition
Solgar
Vida
Vitabalans
Biotechusa
Donsbach
Holistic
Ledins
Nordichealthsprays
Puhdas
Simplus
Skip
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

B-vitamiinit

70 tuotetta 3 kaupasta

B-vitamiinit

B-ryhmän vitamiineja on useita, eri aineyhdisteet erotetaan toisistaan numeroilla. Eri B-vitamiinit eivät kuitenkaan korvaa toisiaan, sillä jokaisella niistä on oma tehtävänsä ihmisen elimistössä.

B-ryhmän vitamiinit ovat ihmiselle elintärkeitä vesiliukoisia vitamiineja, jotka liittyvät jollakin tavalla ihmisen entsyymijärjestelmään. Ensimmäinen niistä, tiamiini, löydettiin jo 1920-luvulla, mutta sittemmin niitä on löydetty lisää ja ne erotetaan toisistaan numeroilla.

Vesiliukoisina vitamiineina B-vitamiineja tulisi saada päivittäin normaaliruuasta. Ylimääräiset vitamiinit eivät nimittäin varastoidu elimistöön vaan huuhtoutuvat pois. Tässä poikkeuksena on B12-vitamiini, joka voi varastoitua maksassa jopa neljän vuoden tarpeiksi.

B-vitamiinien tehtävät ja puutos

B-ryhmän vitamiineista yksikään ei korvaa toista, joten on tärkeää tietää, kuinka mikäki vitamiini vaikuttaa. B-ryhmän vitamiinit ovat seuraavat:

• Niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini, tiamiini, B12 ja B6 edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.

• Folaatti ja B12 osallistuvat solujen jakaantumisprosesseihin.

• Folaatti, niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini ja B12 auttavat vähentämän väsymystä ja uupumusta.

• Folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua sekä edistää normaalia aminohapposynteesiä ja normaalia veren muodostumista.

• Folaatti ja B12 edistävät normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa.

• Folaatti, niasiini, pantoteenihappo, tiamiini, B12 ja B6 edistävät normaaleja psykologisia toimintoja.

• Folaatti, B12 ja B6 edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

• Niasiini, riboflaviini, tiamiini, B12 ja B6 edistävät hermoston normaalia toimintaa.

• Niasiini ja riboflaviini edistävät limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina.

• Pantoteenihappo edistää steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa.

• Riboflaviini, B12 ja B6 edistävät normaalia veren punasolujen muodustumista.

• Riboflaviini edistää raudan normaalia aineenvaihduntaa, näön pysymistä normaalina sekä edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

• Tiamiini edistää sydämen normaalia toimintaa B6-vitamiini edistää normaalia kysteiinin synteesiä, normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa sekä hormonitoiminnan säätelyä.

Puutos B-ryhmän vitamiineista aiheuttaa siis hyvin monenlaisia oireita immuunijärjestelmässä ja energia-aineenvaihdunnassa. Ensimmäinen oire lienee yleinen väsymys ja voimattomuus, mutta kaikenlaiset oireet masennuksesta suupielten haavaumiin saattaa selittyä B-vitamiinien puutteella. B-vitamiinien puutosta esiintyy usein varsinkin vanhemmilla ihmisillä, joilla on vitamiinien imeytymishäiriö.

B-vitamiinin lähteet

Täysjyväleipä ja muut täysjyväviljatuotteet ovat hyvin tärkeitä B-vitamiinien lähteitä. Vitamiinit sijaitsevat nimeomaan viljan kuoriosissa. Myös pähkinät, siemenet, mantelit, pavut, idut ja luonnonriisi sisältävät monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja. B-vitamiineja on myös maitotuotteissa, maksassa sekä tummanvihreissä kasviksissa kuten parsa- ja lehtikaalessa. 

B12-vitamiinia sen sijaan on ainoastaan eläinkunnan tuotteissa, kuten lihassa, kananmunassa ja kalassa sekä maidossa, joten kasvissyöjien ja vegaanien tulee huolehtia, että saavat tätä vitamiinia purkista.

 

Siirry alkuun