Luontaistuotteet.com

Hyvä, paha aurinko

Aurinko on elinehtomme maapallolla. Sen vaaroista tiedotetaan keväisin mediassa niin, että sen monet hyödyt tahtovat unohtua. Voiko yksi syy lasten sairauksien takana olla lasten liiallinen suojaaminen auringolta?

Nykyään lapset ovat uimarannoillakin päästä jalkateriin täysin suojattu auringolta: kokouimapuku, niskalierillinen hattu päässä ja vedepitävät aurinkosuojavoiteet kasvoissa, käsissä ja jaloissa. Auringon parantavaa ja polttavaa UV-säteilyä ei pääse lapsen iholle mistään kohti.

Tämä on toisaalta huono asia. Tarvitsemme aurinkoa moniin elintoimintoihin. Esimerkiksi elintärkeää D-vitamiinia syntyy iholla UV-säteilyn ansiosta. Säteily suojaa myös monilta syöviltä, parantaa olennaisesti mielialaa ja piristää, pitää hormonitoimintamme normaalina. 

Auringolta suojautuminen

Toki aurinko myös polttaa. Varsinkin keväisin, kun ihomme on talven jäljiltä kalpea ja ohut, polttamia tulee herkästi. Jokainen polttama on tulehdus ihossa ja voi aiheuttaa solumuutoksia ja siten altistaa melanoomalle eli ihosyövälle. Ihosyöpä onkin yleistynyt hurjasti sitä mukaa, kun ilmakehän ostonikerros on kaventunut ja UV-säteilyä pääsee yhä voimakkaampina annoksina maanpinnalle saakka.

Auringolta kannattaakin suojautua, mutta ei kokonaan. Suojautumista varten käytetään vaatteita ja aurinkosuojavoiteita, joista joidenkin on kuitenkin jopa väitetty aiheuttavan syöpää. Tästä kuitenkin puuttuu tutkimusta. Toisaalta saatavilla on luomu-aurinkosuojavoiteita, kuten Biosolis-tuotteet. Varmin tapa on kuitenkin pukeutua ja hakeutua varjoon niin, että altistusta ei tule aurinkoisena päivänä jatkuvasti.

Auringonpolttamien hoito

Jos auringonpolttamia kuitenkin tulee, on ne syytä hoitaa asianmukaisesti. Auringonpolttamat jaetaan kolmeen asteeseen, joista ensimmäisen ja toisen asteen palovammat voi hoitaa kotona. Kolmannen asteen palovamma täytyy aina käydä näyttämässä lääkärille!

Palokohtiin levitetään perusvoidetta tai tehokkaampaa hydrokortisonivoidetta. Lisäksi voi ottaa suun kautta antihistamiinia tai aspiriinia, jotka niinikään lievittävät oireita.

Luomusti auringonpolttamia voi hoitaa tehokkaasti hunajalla, kunhan sen levittää palaneelle iholle saman tien ja antaa vaikuttaa pari tuntia. Hunajaa voi ottaa myös suun kautta. Antioksidantit lievittävät myös palo-oireita. Vihreä tee -tuotteet myös lievittävät oireita, mutta eivät suojaa UV-säteilyltä.

Itseruskettavat tuotteet

Luonnonmukaisia itseruskettavia tuotteita käytetään edistämään luonnollista rusketusta. Rusketusta edistää esimerkiksi E-vitamiini, jota Inneov-tuotteet sisältävät, samoin kuin beetakaroteeni. Rusketusta voi tasoittaa ja edistää iholle levitettävillä luomu-voiteilla ja öljyillä.

Siirry alkuun