Luontaistuotteet.com

Ateriankorvikkeet

Meille kaikille taitaa olla tuttu tilanne, kun kiireisen työpäivän päätteeksi nappaa suklaapatukan kiljuvaan nälkäänsä. Hektiseen elämänrytmiin ei aina mahdu edes vartin lounastauko. Nälkäisenä suklaapatukan houkutus on lähes vastustamaton.

Ateriankorvikkeet ovat erinomaisia tuotteita juuri tällaisiin hetkiin. Ne ovat tyypillisimpään ateriankorvikkeeseen, suklaapatukkaan, verrattuna varsin vähäkalorisia. Niitä käytetäänkin useimmiten painonpudotuksen yhteydessä. Ateriankorvikkeissa on kiinnitetty paljon huomiota tärkeisiin ravintoaineisiin, joten usein ne sisältävät runsaasti laadukasta proteiinia, vitamiineja sekä mineraaleja.

Ateriankorvike on kätevä ja terveellinen välipala

Ateriankorvike on nopea ja helppo. Useimmat ateriankorvikkeet ovat juomia, jotka nautitaan kylminä. Monille ovat tuttuja esimerkiksi Allévon, Nutrilettin tai Easy Dietin tuotteet. Ateriankorvikkeet sopivat erinomaisesti paitsi painonpudottajille, niin kiireistä elämäntapaa viettäville. Ateriankorvikepatukat voi nauttia kätevästi missä vain, toisaalta keitot on kätevää lämmittää vaikka työpaikan mikrossa. Näiden lisäksi ateriankorvikkeita löytyy vaikkapa mysleinä, kuten vähähiilihydraattisena Layenbergerin Lowcarb.one -proteiinimyslinä.

Vaikka ateriankorvikkeet ovat käteviä, niillä ei kannata korvata kokonaan tavallista ruokaa. Parhaan tuloksen saa, kun yhdistää ateriankorvikkeita muuten terveelliseen ruokavalioon. Ne toimivat erinomaisesti vaikkapa välipalana. Yleensä nimittäin terveellistä, helposti kuljetettavaa ja syötävää välipalaa on hankalaa löytää.

Ateriankorvikkeet vaikean lihavuuden hoitoon

Ateriankorvikkeita käytetään myös nopeaan laihtumiseen. Esimerkiksi ENE-dieetti eli erittäin niukkaenerginen dieetti sisältää pelkkiä pussikeittoja ja ainoastaan 800 kcal vuorokaudessa. Tutkimusten mukaan dieetti laihduttaa tehokkaasti valvotusti toteutettuna. Dieettiä käytetäänkin tyypillisesti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa vaikean lihavuuden hoitoon. Dieetillä elimistö joutuu ketoosiin, jolloin näläntunne vähitellen katoaa. Pussidieetit varmistavat ainakin vauhdikkaan alun painonpudotukselle. Pelkistä pussikeitoista on kuitenkin vaikeaa saada riittävästi proteiinia, kuituja ja vitamiineja kuten yleensäkin dieetillä. Siksi niiden lisäksi suositellaan syötäväksi ainakin vähähiilihydraattisia kasviksia sekä vähärasvaisia proteiininlähteitä.

Kuinka säilyttää lihakset laihduttaessa?

Dieettaamisessa haasteena on saada laihdutettua rasvaa menettämättä lihasmassaa. Lihasmassan menetystä hidastaa parhaiten runsas proteininsaanti sekä säännöllinen voimaharjoittelu. Usein ateriankorvikkeet sisältävät runsaasti proteiinia, joka auttaa lihasten säilymistä. Ateriankorvikkeiden etuna on myös se, että niiden glykokeeminen indeksi on usein matala, jolloin ne nostavat verensokeria hitaasti. Näin vältytään väsyttäviltä verensokeripiikeiltä, joita esimerkiksi sokeriset suklaapatukat aiheuttavat. Ateriankorvike myös pitää paremmin nälkää kuin nopeasti verensokeria nostattava, korkean GI:n tuote.

Ateriankorvikkeiden plussat ja miinukset

+ helppo ja kätevä esimerkiksi välipalaksi

+ sopii erinomaisesti kiireiselle tai laihduttajalle

+ yleensä vähäkalorinen

+ sisältää paljon laadukasta proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja

+ matala GI

- pelkillä ateriankorvikkeilla laihduttaminen ei yleensä ole terveellistä ja riski lihoa uudelleen on suuri 

 

Siirry alkuun