Luontaistuotteet.com

Ateriankorvikepatukat sopivat välipalaksi

Ateriankorvikepatukat ovat tehneet tuloaan rytisemällä viime vuosien aikana. Terveellisempiä välipalavaihtoehtoja kauppoihin on jo odoteltukin. Tosiasia on kuitenkin, että ateriankorvikepatukoissakin on paljon eroja, eikä kaikki niistä ole terveellisiä. Joskin herkun näkökulmasta, vaikkapa suklaapatukkaan verrattuna useampi ateriankorvike- tai proteiinipatukka vie kuitenkin voiton.

Ateriankorvikepatukat on usein kohdistettu laihduttajille, joten monet niistä ovat vähähiilihydraattisia. VHH-patukoita myyvät esimerkiksi Maxim, Teho, Leader ja Nutrilett.

Helppous ja nopeus valttikortteina

Ateriankorvikepatukoiden puolesta puhuu etenkin niiden kätevyys. Patukan voi syödä missä vain, milloin vain, ja sen voi kuljettaa mukanaan matkoille, vaelluksille jne. Kun on saatava nopeasti jokin välipala, on proteiini- tai ateriankorvikpatukka parempi vaihtoehto kuin suklaapatukka.

Patukoissa on runsaasti proteiinia, joka pitää nälkää pitkään ja toimii tärkeänä rakennusaineena. Moniin patukoihin, esimerkiksi Nutrilettin-ateriankorvikkeisiin on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita. Vähähiilihydraattisissa patukoissa on matala glykeeminen indeksi, joka nostaa verensokeria tasaisesti ilman väsyttäviä verensokeripiikkejä.

Ateriankorvikepatukoiden maut ovat kehittyneet paljon viime aikoina. Makuina saattaa olla vaikkapa banaani-toffee, eksoottiset pähkinät, hedelmät jne. Silti monista maistuu edelleen kuiva proteiinijauhe läpi. Monet ovat kehuneet esimerkiksi patukoiden Atkins Chocolate Brownie, Nutrilettin Protein Shape Hazelnut, Nutrilett Protein Shape Rich Chocolate ja TEHO Sport Proteiinisuklaa makua.

Energiaa näissä yleensä n. 60 gramman patukoissa on keskimäärin 300-400 kcal verran. Proteiinia on yleensä rutkasti, useissa tapauksissa soijaproteiinina.

Varo patukoiden sokeria ja lisäaineita

Ateriankorvikepatukat saattavat olla täynnä piilosokeria. Useissa tapauksissa sokeri tosin korvataan makeutusaineilla. Makeutusaineina on käytetty usein esimerkiksi maltitolia, sukraloosia tai sorbitolisiirappia. Luonnonmukaisin ja turvallisin vaihtoehto makeutusaineiston on stevia. Patukoista löytyy usein myös täyteaineita, kuten polydekstroosia sekä soijalesitiiniä. Makeutus-, lisä- ja täyteaineet ovat kohtuulliset uusia, teollisia tuotteita, joita kohtaan kannattaa olla  suhteellisen kriittinen, sillä niiden vaikutuksista ei vielä juuri tiedetä.

Runsaasti makeutettujen ja lisäaineita sisältävien patukoiden rinnalle on tullut paljon erilaisia luonnonmukaisempia patukoita, kuten raakapatukoita. Esimerkiksi RawBite Spicy Lime Eko on raakapatukka, jossa on käytetty taateleita, manteleita, kaakaota, limemehua, chiliä, inkivääriä, kookosta ja cashewpähkinöitä, eikä lainkaan sokeria eikä lisäaineita.

Ateriankorvikepatukoilla ei missään nimessä kannata korvata enempää kuin yhden aterian, mieluiten välipalan, päivässä. Päivällistä tai lounasta patukalla ei kannata korvata. Täytyy muistaa, että aito ruoka sisältää vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit alkuperäisessä muodossaan. Aito, luonnollinen ruoka on aina parempi vaihtoehto kuin teollisesti tuotetut tuotteet.

Siirry alkuun