Luontaistuotteet.com

Vältä kemikaalit astianpesussa

Olemme tottuneet käyttämään kodin puhdistuksessa vahvoja puhdistusaineita, joiden sisältöä tiedämme vain harvoin. Todellisuudessa voimakkaat pesuaineet saattavat sisältää ympäristöä voimakkaasti kuormittavia kemikaaleja, joista joutuu päästöjä veteen, ilmaan ja maaperään. Lisäksi kemialliset puhdistusaineet voivat aiheuttaa terveysriskejä. Vaikkapa parabeenien ja flataattien on havaittu häiritsevän elimistön hormonitoimintaa ja puolustusjärjestelmän toimintaa. Lisäksi kemikaalit aiheuttavat usein ärsytystä ja ovat voimakkaasti allergisoivia.

Ekologiset koneastianpesuaineet

Teolliset koneastianpesuaineet ovat yleensä syövyttäviä tai ärsyttäviä korkean ph-pitoisuutensa ansiosta. Niissä saattaa olla fosfaatteja, zeoliitteja tai klooripitoista valkaisuainetta.

Esimerkiksi Sonett valmistaa ympäristöystävällisiä koneastianpesuaineita. Niissä ei ole entsyymejä, synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita, kirkasteita, valkaisuaineita eikä petrokemiallisia aineita. Sonettilla on Eco garant ja EcoControl -sertifikaatit sekä lisäksi Greenpeacen myöntämä energiansäästömerkki.

Myös Attitude valmistaa ekologisia konetiskiaineita, joissa ei ole fosfaattia tai klooria. Attitudea on saatavissa jo marketeistakin. Markettien konetiskiaineista vähemmän ympäristöä kuormittavia ovat sellaiset, joissa on esimerkiksi Joutsenlippu- tai EU Ecolabel-merkki.

Myös luonnonmukaisen koneastianpesuaineen kanssa tulee olla varovainen, sillä sekin voi ärsyttää hengityselimiä ja ihoa sekä vahingoittaa silmiä. Siksi se tulee aina säilyttää piilossa lapsilta.

Tiskaa ympäristöä kuormittamatta

Ympäristöystävälllinen astianpesuaine on esimerkiksi Mummi ja Minä Eko Koti Astianpesuaine, jossa ei ole zeoliittiä, fosfaattia eikä väri-, hajuste- tai säilöntäaineita. Se sopii hyvin allergikoille ja herkälle iholle. Mummi ja minä -tuotteet valmsitetaan ympäristöystävällisesti 100 % uusiutuvista raaka-aineista, eikä niitä testata eläinkokeilla. Ekologisia ja hellävaraisia käsitiskiaineita valmistavat myös Sonett ja Attitude.

Kemikaalit sairastuttavat

Fosfaatit näyttävät liittyvän lisääntyneeseen osteoporoosiin. Ne nimittäin ihmiseen kulkeutuessaan häiritsevät fosfori-kalkki-tasapainoa, jonka tasapaino on luuston hyvinvoinnille erittäin tärkeää. Vaikka fosfori on tarpeellista, voi liiallinen fosforihappo estää esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä imeytymästä. Fosfaatit voivat myös aiheuttaa ylivilkkautta sekä munuaisten, verisuonten, jänteiden ja nivelten kalkkeutumista. Lisäksi ne kuormittavat vesistöjä.

Viime vuosina fosfaatteja onkin alettu korvata zeoliiteilla, jotka ovat ihmiselle periaatteessa turvallisia. Zeoliitit jäävät kuitenkin pyykkiin pesun jälkeen hiukkasina, ja näin lisäävät huoneen pölyn määrää sekä voivat aiheuttaa ongelmia sisäilmaan ja keuhkoille.

Siirry alkuun