Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
Bioteekin
Hankintatukku
Now Foods
Pharma Nord
Puhdas+ Caps
Solgar
Tohtori Tolonen
Vianaturale
Vitabalans
Betavivo
Bioteekki
Lifestream
Medica
Olimp
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Poista kaikki suodattimet

Antioksidantit

41 tuotetta 2 kaupasta

Antioksidantit

Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien hapettumisen. Vapaita radikaaleja syntyy ihmisen soluissa jatkuvasti hapen käytön seurauksena ja ulkopuolelta tulevana paineena.

Antioksidantteja tutkitaan paljon, mutta silti monet tutkijat ja lääkärit eivät tunne kunnolla hapettumisstressiä, eli solujen hapettumista. Antioksidantit ikään kuin neutraloivat kehoa, ne ovat välttämättömiä elimistön normaalin toiminnan kannalta.

Hapettumisstressiä pidetään yhtenä syynä moniin sairauksiin, kuten syöpään, skitsofreniaan ja sydäntauteihin. 

Antioksidantteja ovat monet vitamiinit, kuten E- ja D-vitamiinit sekä kivennäiset karnosiini, ubikinoni, seleeni muun muassa. Myös E-Epa on tehokas antioksidantti.

Reaktiiviset happiyhdisteet

On laskettu, että yksi solu muodostaa yli 20 biljoonaa reaktiivista happiyhdistettä joka päivä normaalin aineenvaihdunnan puitteissa. Ja jokainen solu joutuu joka päivä näiden yhdisteiden hyökkäyksen kohteeksi 10 000 kertaa. Antioksidanttientsyymit, joita elimistö tuottaa toimivat elimistön puolustuksena näitä yhdisteitä vastaan. Tasapaino reaktiivisten happiyhdisteiden muodostumisen ja niitä neutraloivien antioksidanttien välillä on välttämätöntä, jotta elimistö toimisi optimaalisesti.

Kun reaktiivisia happiyhdisteitä, kuten vapaita radikaaleja on paljon elimistössä, se saattaa johtaa epätasapainoon. Tällöin antioksidantteja on liian vähän suhteessa ja tällöin on myös suurempi riski kaikenlaisiin sairauksiin ja jopa solumuutoksiin.

Monet seikat voivat vaikuttaa reaktiivisten happiyhdisteiden suuremman määrän syntymiseen, esimerkiksi raskas liikunta, väärä ravinto, tupakointi, ympäristömyrkyt, raskasmetallit tai stressi.

Antioksidanttien oikea tasapaino kaiken ydin

Yhdysvalloissa on "muotia" tukeutua muutamiin antioksidantteihin, kuten E-vitamiiniin, jota sitten otetaan jättisuuria annoksia suojautuen näin esimerkiksi syöpää vastaan. Monet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jättisuurilla annoksilla yksittäistä antioksidanttia ei saada aikaa terveysvaikutuksia. Monissa näistä tutkimuksista on myös käytetty synteettistä antioksidanttia, joka ei välttämättä imeydy yhtä hyvin kuin ruuasta saatu.

Nämä tutkimukset eivät kuitenkaan vähennä antioksidanttien tehoa. Viime aikoina onkin päästy jyvälle siitä, mikä on antioksidanttien käytössä olennaista: oikea kombinaatio. On tärkeää saada kaikkia tärkeitä antioksidantteja sekä rasvahappoja yhtä aikaa. Ei ole mitää hyötyä syödä esimerkiksi valtavasti E-vitamiinia ilman oikeita rasvahappoja, sillä elimistö ei yksinkertaisesti pysty hyödyntämään näitä annoksia. 

Oikeastaan antioksidantteja lienee tehokkainta syödä ruuan muodossa. Esimerkiksi avokadossa on paljon antioksidantteja, mutta myös laadukkaita tyydyttymättömiä rasvahappoja, ja nämä yhdessä auttavat taistelemaan hapettusmistressiä vastaan. Luontaistuotekaupoissa tosin on jo myynnissä antioksidanttivalmisteita, joissa on sekä oikeanlaisia rasvahappoja että hyödyllisiä antioksidantteja.

Siirry alkuun