Luontaistuotteet.com

Allergian hoito ravitsemuksella

Joka viides suomalainen kärsii jonkin sortin allergiasta. Allergiat ovat yleistyneet ja yleistyvät edelleen valtavaa vauhtia. Niitä voi kuitenkin ehkäistä ja oireita lievittää yksinkertaisesti ravitsemuksella.

Allergista nuhaa on aikuisväestöstä joka viidennellä ja nuoremmista jopa joka neljännellä suomalaisista. Varsinkin atooppinen ihottuma on yleistynyt hurjasti, sillä alle 20-vuotiailla sitä on joka viidennellä, kun aikuisväestöstä vain noin 5 prosentilla.

Allergiaa hoidetaan nykyään usein siedätyshoidolla. Siedätys ei kuitenkaan toimi kaikilla eikä sillä saada toivottuja tuloksia aikaan. Toisaalta siedätyshoidosta voi saada jonkin toisen herkkyyden. Lisäksi allergiaa hoidetaan lievittämällä oireita. Esimerkiksi keväisin allergisesta nuhasta kärsivät voivat lievittää oireita antihistamiineilla ja kortisonilla. Nenäkannulla hengitysteiden säännöllinen huuhtelu on myös todettu lievittävän tehokkaasti ja luonnollisesti oireita.

Viime vuosina myös lääkärit ovat hyväksyneet ravitsemushoidon osaksi allergian hoitoa. 

Allergian taustalla on tutkittu olevan ainakin kohonnut hygieniataso, mutta myös infektiotaudit sekä ravitsemustason puute. Varsinkin riittävän probioottien määrä ruuassa sekä oikeanlaisten rasvahappojen pieni määrä nostaa riskiä sairastua johonkin allergiaan.

Maitohappobakteerit ja rasvahapot suojaavat allergioilta

Sekä Turun yliopiston tutkimuksen että erään saksalaisyliopiston tutkimuksen mukaan lasten atopiassa vallitsee omega 3-rasvahappojen epätasapaino. Mitä enemmän punasoluissa on omega-3 rasvahappoa, sitä vähemmän on allergiaa. Lasten allergiaoireita voi siis lievittää nauttimalla säännöllisesti omega 3-rasvahappoja. Alle 5-vuotiaille suositellaan EPA:n ja DHA:n yhdistelmää, sitä vanhemmille E-EPAA. Lapsille on olemassa erikseen hyvänmakuisia valmisteita.

Tutkimusten mukaan äidin raskaudenaikainen ravitsemus suojaa lasta allergioilta. Lapset sairastuivat allergioihin paljon harvemmin, kun näiden äidit nauttivat raskausaikana riittävästi maitohappobakteereita ja kalaöljyä, mieluiten E-EPAA.

Allergioihin auttavia ravintoaineita:

• rasvahapot (kalaöljy ja helokkiöljy)

• antioksidantit

• D-vitamiini

• karnosiini

• maitohappobakteerit

• inuliini ja frukto-oligosakkaridit

Siirry alkuun