Luontaistuotteet.com

Ravintolisät pitävät aivot nuorena

Riittävä suojaravintoaineiden saanti pitää tutkitusti aivomme terveenä ja nuorekkaana ja suojaa meitä muistisairauksilta.

Mitä vanhemmaksi elämme, sitä yleisemmäksi käyvät muistisairaudet. Joka päivä 36 suomalaista saa muistisairaudiagnoosin, joka kuitenkin olisi hidastettavissa tai jopa ehkäistävissä riittävällä määrällä E-EPAA, C- ja D-vitamiineja, foolihappoa, karnosiinia ja muita suojaravintoaineita. 

Muisti heikkenee

Mitä pidemmäksi elämme, sitä kovemmilla aivomme ovat. Eli, mitä vanhemmaksi sukupolvet elävät, sitä useampi meistä sairastuu muistisairauksiin. Tämä näkyy jo nyt: Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet ovat yleistyneet reilusti ja yleistyvät edelleen. Uusi ilmiö on se, että Alzheimerin tautia esiintyy jo melko nuorilla, jopa 50-vuotiailla.

Taudin yksi tärkeimmistä selityksistä on suojaravintoaineiden puute. Toisaalta nykyään syödään ehkä terveellisemmin kuin aiemmin, mutta ongelma onkin siinä, että syömämme ruoka on ravitsemuksellisesti paljon heikompaa kuin aiemmin. Useiden tutkimusten mukaan esimerkiksi kasviksissa on jopa neljä kertaa vähemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin vielä 1950-luvulla. Nykyään täytyy siis syödä neljä porkkanaa yhden 50-lukulaisen porkkanan sijaan saadakseen saman määrän ravintoaineita.

Rasvahapot ja vitamiinit tärkeitä aivoille

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä suojaravintoaineiden saanti suojaa suoraan aivoja ja muistia. Muistisairaudet ovat paljon harvinaisempia niillä ihmisillä, jotka syövät säännöllisesti enemmän kasviksia. Koska kasvistenkaan syöminen ei nykyään tahdo riittää, varmin tapa pitää aivot vetreinä on antaa aivoille erikseen ravintoaineita.

E-EPA rasvahapot ovat tärkeitä kaiken ikäisille ihmisille. Kalaöljy ja varsinkin E-EPA parantaa nuorten ja vanhempien muistia, virkistää mieltä, suojaa masennukselta jne.

C-vitamiinit ja muut antioksidantit ovat niinikään tärkeitä henkiselle suorituskyvylle, samoin D-vitamiini. E-vitamiineja, foolihappoa ja muita B-vitamiineja ja fosfoseriiniä on syytä nauttia suojautuakseen muistisairauksilta. Karnosiini näyttää olevan erittäin tehokas muistia suojaava neuropeptidi, joka toimii itsekin välittäjäaineena. Soijan isoflavonoidit ylläpitävät ikääntyvien naisten muistia.

Siirry alkuun