Luontaistuotteet.com
Valitse kategoria
Valitse tuotemerkki
X
A.Vogel
Biomed
Bringwell
New Nordic
Pharma Nord
Solgar
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

A-vitamiinit

10 tuotetta 4 kaupasta

A-vitamiinit

Porkkana on hyvä a-vitamiin lähdeA-vitamiini on yleisnimitys aineille, joilla on retinolinkaltainen vaikutus. Retinoli, retinaalit ja retinolihapon lisäksi ryhmään kuuluvat alfa- ja beetakaroteenit, joista elimistö muodostaa retinoleja.

A-vitamiineista saatavat retinolit ovat elimistön monessa toiminnassa mukana ja siksi elintärkeitä aineyhdisteitä. Retinoli säätelee sikiökautista kehitystä, kasvua ja epiteelisolujen erilaistumista sekä vaikuttaa luuston kehitykseen ja näköpigmentin muodostukseen.

A-vitamiinin puutosoireet

A-vitamiinien puutoksesta kertoo yleisimmin huonontunut hämäränäkö. Tämä yhdistettiin A-vitamiinin puutteeseen jo aikoinaan Egyptissä, sillä silloin huonontunutta hämäränäköä hoidettiin maksan syömisellä. A-vitamiinien puute aiheuttaa myös tulehdusherkkyyttä, ja sitä kautta erilaisten sairauksien syntymistä, ruokahaluttomuutta, sikiövaurioita sekä saattaa häiritä kasvua ja lisääntymiskykyä.

A-vitamiinin saantisuositukset ja lähteet

A-vitamiini on rasvaliukoinen ja se varastoituu maksaan. Siksi sitä ei saa nauttia liika, sillä yliannostus saattaa aiheuttaa jopa myrkytystilan. Myrkytyksen oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, ripuli, ihon ja suun kuivuminen ja maksavauriot. Raskausaikana A-vitamiinin kanssa tulee olla erityisen tarkka, sillä suurten retinoliannosten (yli 3 mg/vrk) on huomattu lisäävän sikiövaurioiden vaaraa. Tämän vuoksi maksaa ei suositella nautittavaksi raskausaikana ollenkaan.

A-vitamiinin suositeltava määrä on 0,9 mg vuorokaudessa aikuisen suomalaisen ruokavaliosta. Perustaso pysyy yllä jo puolella mikrogrammalla. Tärkeimmät A-vitamiinin lähteet ovat maksa ja muut lihavalmisteet. A-vitamiinia on myös maitotuotteissa ja kalassa, erityisesti turskassa.

Koska elimistö pystyy tekemään retinoleja karotenoideista, myös kasviperäiset karotenoidit ovat hyviä retinolin lähteitä. Porkkana lienee tunnetuin näistä, mutta myös muut punakeltaiset kasvikset, kuten bataatti ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä. Kasviperäisistä ei voi saada A-vitamiinimyrkytystä toisin kuin eläinperäisistä tuotteista, sillä karotenoideista elimistö tekee retinoleja vain tarvittaessa.

Kasvisten kanssa on syytä huomioida se, että kypsennettyjen kasvisten karotenoideista elimistö pystyy hyödyntämään huomattavasti suuremman osan kuin raakojen kasvisten. Toisaalta liian kova paisto saattaa tuhota A-vitamiinin ruuasta.

 

 

Siirry alkuun